Ordonanta de Urgenta 50 a fost adoptata: clientii raman la cheremul bancilor

Ordonanta de Urgenta 50 a fost adoptata: clientii raman la cheremul bancilor

Camera Deputatilor a adoptat, joi, OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri.

Boc: Sondajele ca USL are 60% intentie de vot, etnobotanice pentru Ponta si Antonescu
Elena Udrea: Cei din PDL sunt amagiti de iluzia guvernarii

Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti. El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare. Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara". In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.

La mijlocul lunii, deputatii din Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor au decis insa ca Ordonanta 50 sa fie aplicata doar in cazul creditelor noi. Asta ar insemna ca, romanii care au deja credite vor ramane cu acelasi numar de comisoane si taxe impuse de banci. De altfel, modificarea actului normativ face parte din conditiile pentru virarea transei de imprumut din ianuarie. Legea are nevoie insa de votul Parlamentului pentru a ajunge pe masa presedintelui tarii la promulgare. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, in absenta opozitiei, urmand ca votul final sa fie dat joi dimineata, la ora 9.00.