Ordonanta creditelor a fost promulgata

Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul de promulgare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori.

TRAGEDIE la Cluj: Sase victime, in urma unui accident provocat de o soferita bauta
Oltean, despre greva Opozitiei: Sa-i vedeti fara hotel, masina, secretara. Vorbim atunci

Ordonanta creditelor pentru consumatori a fost promulgata marti de presedintele Traian Basescu, anunta site-ul Presedintiei. Curtea Constitutionala a respins marti sesizarea PNL asupra OUG 50, declarand legea constitutionala. Camera Deputatilor a adoptat pe 23 decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri. Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.

El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare. Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara". In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul. In ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, insa votul final a fost amanat din cauza disensiunilor pe marginea raportului. In cursul zilei de miercuri, in paralel cu sedinta comuna pentru dezbaterea bugetului, reprezentantii puterii din Comisia de buget-finante s-au intrunit pentru a rediscuta OUG 50, desi plenul de luni nu luase o decizie oficiala privind retrimiterea la Comisie a raportului.

Astfel, Comisiei de buget-finante i-a fost adus la cunostinta avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul si s-a luat decizia adoptarii amendamentelor cerute de Comisia Europeana. Toate acestea insa in absenta unui vot formal al Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisie a raportului initial. Dupa finalizarea sedintei plenului reunit al Camerei si Senatului pe legea bugetului, asadar dupa ce Comisia de buget-finante discutase deja OUG 50, s-a intrunit si plenul Camerei Deputatilor. Dar, pentru a putea consfinti raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit sa fie ceruta retrimiterea la Comisie a raportului initial, pentru doar 15 minute, ceea ce a si facut liderul grupului PDL, Mircea Toader. In final, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, in absenta opozitiei, iar votul final a fost programat pentru joi dimineata.