Noi dezvaluiri din dosarul Microsoft. Nume grele de politicieni apar in declaratiile martorilor de la parchet. Referatul DNA

Noi dezvaluiri din dosarul Microsoft. Nume grele de politicieni apar in declaratiile martorilor de la parchet. Referatul DNA

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a transmis marti Camerei Deputatilor si Senatului referatele DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu si Valerian Vreme, au precizat pentru Agerpres oficiali ai MJ.

Rectorii nu mai pot anula titlul de doctor!
Membrii unui birou electoral au inchis sectia de votare si au mers sa manance

Documentele au fost transmise Parlamentului de ministrul Justitiei, dupa ce anterior le-a primit de la procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru senatoarea Ecaterina Andronescu se cere inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru senatorul Serban Mihailescu – pentru instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani, iar pentru deputatul Valerian Vreme – sub aspectul savarsirii infractiunii abuz in serviciu in dosarul privind presupuse fapte de coruptie in cazul mai multor contracte referitoare la licente IT de sute de milioane de euro.

Declaratia de martor

Unul dintre martorii importanti care au explicat cum s-a derulat traficul de influenta nivel inalt a dat o declaratie extinsa la DNA.

In perioada 2003 – 2005, Claudiu Florica a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale si neoficiale  pentru a fi reinclus in proiect, dar fara succes. Astfel, Claudiu Florica s-a intalnit in primavara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT in perioada guvernarii PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florica sustinerea pe langa Adrian Nastase in proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat si proiectul licentierii Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft cu conditia sa renunte sa mai faca presiuni pentru a reintra in proiectului Sistemului Educational Informatizat.

Tot in 2004, Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control  la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD.

In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data.

In decembrie 2004, dupa schimbarea partidului de guvernamant ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florica fiind in relatii personale directe cu diversi membrii ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Victor Blaga, Rasvan Toader si-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco si a solicitat si noilor ministri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting si Softwin, firme pe care le controla in mod indirect, in acest proiect, dar fara succes.

Au fost foarte multe persoane implicate deoarece acest contract presupunea aprobari atat de la nivelul cancelariei primului – ministru, Ministerului Finantelor, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor,  Ministerului Educatiei si Cercetarii. Persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt Adrian Nastase, prim – ministru in perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului – ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu – ministru al Educatiei  2000 – 2004, Cristina Ghitulica – sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu – secretar general al ministerului in acea perioada,  Traian Ionescu – director in Ministerul Educatiei, Valentin  Cotarta – director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu,  Mihai Tanasescu – ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru – secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum si ministrii PD numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga.

Firmele implicate de catre Claudiu Florica in traficul de influenta si dare de mita si persoanele respective sunt Dragos Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragos Stan si Claudiu Florica ca director in firmele Technet si Profinet, Nicolae Culacov, Stefan Blaer si Ioan Blaer, actionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relatia cu Ministerul Finantelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florica care aducea sumele de bani in numerar in tara ce urmau sa fie platite ca mita, in numerar, precum si Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting.

Alte persoane implicate in traficul de influenta si dare de mita, in acest contract, in colaborare cu Claudiu Florica sau in mod direct, protejandu-si propriile interese in acest contract, sunt Irina Socol, patronul firmei Siveco, Florin Ilia, director si actionar  Siveco, Gheorghe Sadoveanu, angajatul Siveco care se ocupa de traficul de influenta la nivelul primului – ministru, Stefan Morcov, angajat Siveco si manager project pe proiect,  Mihai Pascadi – director general Compaq, Calin Tatomir – director adjunct Compaq Romania, Vadimir Aninoiu – director general IBM Romania, Mihai Guran – director vanzari IBM Romania,  Gabi Marin – patron la Omnilogic, Radu Enache – director general HP Romania, Dan Roman – director S&T Romania, Bogdan Cocora S&T Romania, Florin Talpes – patronul  Softwin,  Metodiu Mehmet – director vanzari Softwin, si ulterior coactionar cu Claudiu Florica intr-una din firmele acestuia, toate aceste firme mentionate mai sus fiind implicate oficial in contractul cu Ministerul Educatiei si facand fiecare la randul sau trafic de influenta si dare de mita pentru a-si maximiza cota din contract si a-si proteja ramanerea lor in acest contract."