Nava sub pavilion sarbesc, arestata in Portul Giurgiu

Nava sub pavilion sarbesc, arestata in Portul Giurgiu

Contrabanda cu vaporul de motorina pe Dunare! O nava sub pavilion sarbesc, incarcata cu motorina din Ucraina, a fost arestata in Portul Giurgiu. Procurorii DIICOT investigheaza 50 de romani, ucraineni si sarbi, implicati intr-o retea de contrabanda cu produse petroliere.

BCR: 800 de angajati concediati in 2013 si niciun bonus pentru sefi la aducerea bancii pe profit
Isteria antiimigrationista cuprinde Europa: O romanca, agresata la Paris de un francez care credea ca este o refugiata de origine araba

Un fost sef SRI este administratorul firmei importatoare. Procurorii DIICOT au destructurat o grupare din care faceau parte cetateni romani, ucrainieni si sarbi, specializata in contrabanda cu produse petroliere si suspectata ca a introdus in tara, ilegal, peste 15.000 de tone de motorina, o nava sub pavilion sarbesc fiind retinuta in acest caz. Potrivit unui comunicat remis NewsIn, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galati au destructurat un grup infractional organizat transfrontalier, format din cetateni romani, ucraineni si sarbi, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda cu produse petroliere. Totodata, anchetatorii desfasoara 18 perchezitii domiciliare in judetele Galati, Giurgiu, Satu Mare, Constanta, dar si in Bucuresti. Procurorii sustin ca membrii gruparii, sub coordonarea liderilor Ioan Garagancea, administrator al DG Petrol SRL, si Ioan Sas, au constituit  un grup infractional organizat, urmarind sa obtina importante sume de bani prin introducerea in mod ilegal pe teritoriul Romaniei a unor importante cantitati de motorina, fara plata taxelor vamale.

Astfel, in perioada noiembrie 2010 – iunie 2011, membrii gruparii  au transportat, in repetate randuri, de pe teritoriul Ucrainei spre Romania, peste 15.000 de tone de motorina. Combustibilul era incarcat pe nave sub pavilion strain, apartinand membrilor gruparii, si era introdus pe teritoriul Romaniei prin PTF. Galati Port, unde era declarat ca fiind in tranzit catre Serbia. Ulterior, navele acostau la km fluvial 503, in apropierea orasului Giurgiu, unde membrii rupeau sigiliile vamale si descarcau motorina in diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de grupare.

Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infractionala este  de 7.000.000 de euro, sustin anchetatorii. Procurorii DIICOT au indisponibilizat nava Jasmine, sub pavilion sarbesc, care avea la bord 1.000 de tone de motorina Euro 5, destinata comercializarii pe teritoriul Romaniei, fara plata taxelor aferente. La sediul DIICOT urmeaza sa fie audiate 50 de persoane. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI. Cercetarile au fost efectuate impreuna cu lucratori de politie din cadrul BCCO Galati si IJPF Galati si cu sprijinul  BSIJ.