Militarii si politistii au defilat de Ziua Nationala a Romaniei

Militarii si politistii au defilat de Ziua Nationala a Romaniei

Romanii au sarbatorit ieri Ziua Nationala. Cu aceasta ocazie au avut loc manifestatii in toata tara. Peste 1.500 de cadre din MApN, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza au participat miercuri la parada organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Capitala. La Alba Iulia festivitatile de 1 decembrie au avut loc fara parada militara.

Cum arata si cat costa sa inchiriezi de Revelion vila lui Remus Truica din Caraibe
FSLI: Cadrele didactice vor avea salarii reduse si cu 60%, din 2011

Parada militara organizata de Ziua Nationala a Romaniei in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti s-a incheiat, in aplauzele a peste 2.000 de oameni, care au urmarit defilarea celor aproximativ 1.500 de cadre din Armata, MAI, SRI si SIE, precum si a tehnicii militare. Organizatorii au anuntat ca avioanele si elicopterele nu se vor mai ridica de la sol, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In piata au asistat la manifestatii premierul Emil Boc, seful Senatului Mircea Geoana, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, seful SRI, George Maior, fostul premier Petre Roman, fostii ministrii Adriean Videanu si Vasile Blaga, procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi, seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din PICCJ Marius Iacob, Olimpiodor Antonescu, seful Jandarmeriei Romane, fostul sef al statului Emil Constantinescu, amiralul Gheorghe Marin si sefii armelor din MApN, Nicolae Vacaroiu, fost presedinte al Senatului, diplomati si atasati militari de la ambasade si alti oficiali. Traian Basescu nu a participat la parada militara, reprezentand Romania la summit-ul OSCE care are loc la care are loc la Astana, in Kazahstan.

Militarii si tehnica militara apartinand structurilor din sistemul national de aparare si siguranta publica au defilat pe sub Arcul de Triumf. Comandantul paradei de 1 Decembrie a fost generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", unul din cei mai tineri generali ai Armatei Romaniei. Generalul Ciuca a fost prezent in toate misiunile externe in care Armata a participat cu trupe, respectiv in teatrele de operatii din Angola, Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Afganistan si Irak. Spectatorii care au venit miercuri in Piata Arcului de Triumf au avut ocazia sa admire militari din toate cele trei categorii de forte ale Armatei, respectiv din Fortele Terestre, Navale si Aeriene.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut si studentii Academiei Tehnice Militare, Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", Academiei Fortelor Aeriene "Henri Coanda", Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir". Unul dintre punctele de atractie ale paradei de 1 Decembrie  a fost prezentarea tehnicii de care dispune, in prezent, Armata. De asemenea, pe sub Arcul de Triumf au trecut masinile de lupta Humvee M-1113, autovehiculele blindate URO Vamtac, transportorul de trupe Piranha III C, masina de lupta a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", complexul antiaerian autopropulsat "Ghepard", autostatiile radio HARRIS, sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK sau ambarcatiunile RHIB.

In pas de defilare au trecut si peste 380 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), organizati in trei subunitati de jandarmi si pompieri si cate un detasament de tehnica apartinand Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), precum si o formatiune de cavalerie a Jandarmeriei. Din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI)  au participat la parada 59 de ofiteri si subofiteri, care vor fi insotiti de autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta. Serviciul de Protectie si Paza a fost  reprezentat de ofiteri specializati in protectia demnitarilor, luptatori care asigura protectia inaltilor demnitari ONU in teatrele de operatii din Sudan si Afganistan, dar si motociclisti care asigura escorta coloanelor oficiale. Parada s-a incheiat cu defilarea detasamentul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", in timp ce fondul sonor a fost asigurat de muzica reprezentativa a Ministerului Apararii. Tot in Bucuresti au avut loc, de 1 Decembrie, ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului si Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I. Peste 800 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Capitalei au asigurat protectia participantilor, ordinea si linistea publica pe timpul desfasurarii manifestarilor organizate in Bucuresti, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Ziua Nationala este sarbatorita la Alba Iulia fara parada militara

La Alba Iulia festivitatile de 1 decembrie, au inceput cu depunerea de coroane de care autoritatile locale. Este primul an in care la Alba Iulia nu a avut loc o parada militara. La ora 12.00 a avut loc Ceremonialul schimbarii Garzii Cetatii, iar la ora 12.30 a avut loc o parada culturala dedicata Zilei Nationale a Romaniei.