„Metoda accidentul” continua sa faca ravagii in buzunarele naivilor cu accidente fictive. O craioveanca a fost inselata cu 28.000 de euro

„Metoda accidentul” continua sa faca ravagii in buzunarele naivilor cu accidente fictive. O craioveanca a fost inselata cu 28.000 de euro

O craioveanca a fost inselata cu 28.000 de euro, dar a reusit sa-i recupereze cu ajutorul politiei, care il cauta acum pe infractor.

TROFEUL CALITATII Grajdan l-a sunat la 5 dimineata pe Adrian Nastase
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Romaniei ii revine o cota obligatorie de 6.351 de refugiati

Femeia, in varsta de 56 de ani, si-a dat seama de inselaciune la putin timp dupa ce daduse suma de bani unui necunoscut. Vinerea trecuta, la pranz, ea a primit un apel pe telefonul fix de la un barbat care o anunta ca fiica sa a suferit un grav accident de circulatie si este la un spital din Bucuresti. Mai mult, urma sa fie transportata cu un elicopter in Germania, pentru o interventie chirurgicala de urgenta si avea nevoie de 28.000 de euro.

Pentru a fi credibil, infractorul i-a dat un numar de telefon, chipurile al unui cadru medical si a rugat-o sa nu-si sune fata pentru ca este in coma, dar o poate suna pe asistenta care are grija de ea. Ceea ce s-a si intamplat. Asistenta i-a confirmat telefonic gravitatea situatiei si a rugat-o sa grabeasca trimiterea banilor pentru a fi trimisa in Germania. Speriata, femeia a mers la un taximetrist, indicat telephonic de infractor si i-a dat suma de 28.000 de euro.

„Persoana in cauza i-a solicitat Nicolinei T. sa se deplaseze intr-o statie de taxi din apropierea locuintei sale si sa trimita la Bucuresti, printr-un taximetrist, suma de 28.000 de euro, pentru a se achita contravaloarea unei operatii chirurgicale ce urma sa se efectueze de urgenta in Germania. Victima s-a deplasat in statia de taxi de pe strada Henry Coanda si i-a inmanat unui taximetrist o punga din plastic, in care i-a spus ca sunt niste acte care trebuie duse la Bucuresti, urmand ca o terta persoana sa-l contacteze pentru a lua coletul“, potrivit IPJ Dolj.

Ulterior, craioveanca a insistat sa-si sune fiica, care a si raspuns la telefon. Abia atunci femeia si-a dat seama ca este victim unei inselaciuni si a sunat politia. Politiistii Sectiei 3 au reusit sa-l identifice pe taximetrist, care se afla deja in apropiere de Bucuresti.

I-au cerut sa se intoarca si sa se prezinte de urgenta la Politie. Taximetristul s-a conformat, politístii reusind astfel sa recupereze intreaga suma si sa o inapoieze femeii. Acesta a declarat ca nu stia nimic si ca a efectuat o cursa la cererea victimei care-I platise drumul dus-intors.

Atentie sporita la apelurile telefonice primite

“METODA ACCIDENTUL” a facut deja multe victime in tara. Autorii infractiunilor de inselaciune isi diversifica modurile de operare, aparand noi metode pentru acest tip de infractiune, avertizeaza politistii. Pentru prevenirea unor astfel de situatii, IPJ Dolj va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani.

De regula, pentru a fi credebili, suspectii se dau drept avocati, politisti, procurori, medici, si solicita telefonic bani, sustinand ca rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie urgent de bani pentru spital, sau au fost retinute de politie, iar sumele de bani reprezinta onorariul sau trebuie sa acopere pagubele produse in accident.

Cum te poti proteja, GARANTAT, de escroci

Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care primiti un astfel de telefon si sa nu dati curs respectivelor solicitari, in ciuda reactiei emotionale de moment. Inainte de a va oferi ajutorul, aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

1. In cazul unui accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat in urma uneihotarari judecatoresti in acest sens sau daca este facuta prin intermediul unor societati de asigurari. Orice accident/eveniment de circulatie are doua variante de solutionare:
2. Depunerea unei plangeri la unitatea de politie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
3. Intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

Verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier (cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare).

In astfel de situatii, reprezentantii Politiei sau Parchetului nu retin telefoanele mobile;

Daca sunteti contactat de un “binevoitor”, care va apeleaza in numele unei rude apropiate, si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati Politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin.

Fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dv. si sa afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu.
Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.

Varstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabila in ceea ce priveste victimizarea prin astfel de infractiuni. Explicati-le persoanelor varstnice din familie ca nu trebuie sa dea curs nici unei solicitari de a plati sume de bani, facute de diverse persoane in numele dumneavoastra, fara sa va contacteze in prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitarii!

Orice alte variante sunt excluse, iar daca sunt puse in practica ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar.

Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale.