Medicii de familie se plang de organizarea campaniei de vaccinare contra gripei noi

Medicii de familie isi exprima ingrijorarea fata de evolutia campaniei de vaccinare impotriva gripei noi, precum si fata de comunicarea defectuoasa intre segmentele sistemului sanitar, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF).

Parintii care pleaca la munca in strainatate, OBLIGATI sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte
Victor Ponta, ministru interimar al Sanatatii. Raed Arafat a refuzat postul!

„Din pacate, aceasta situatie a devenit subiect de scandal, de acuze, de declaratii cel putin ciudate. Felul in care suntem tratati, in situatia in care intodeauna am fost in prima linie de asigurare a serviciilor medicale necesare populatiei nu este de natura sa inlesneasca o legatura de colaborare fireasca. Ca de obicei, ne-am implicat si ne implicam in toate actiunile de preventie necesare pacientilor nostri, cu atat mai mult cu cat una din activitatile specifice medicinii de familie este preventia!”, se arata in comunicatul Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF) si al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) din Romania.

Reprezentantii medicilor de familie precizeaza ca aceasta campanie de imunizare a inceput mai tarziu decat a fost prevazut, medicii de familie primind dozele abia cu o saptamana inainte de Craciun. Potrivit acestora, intarzierea dozelor a fost urmata si de teama si refuzul unei parti a populatiei de a se vaccina, urmare a „unei campanii insuficiente de promovare nationala”. Medicii de familie considera ca, din pacate, numeroase personalitati publice combat vaccinul sau refuza sa se vaccineze, iar optiunile lor personale sunt difuzate de mass-media, devenind curente de opinie defavorabile acestei masuri profilactice.

„Pe de alta parte, directiile de sanatate publica judetene au repartizat, in general, doze insuficiente fiecarui medic de familie, doze care s-au epuizat rapid si nu au fost suplimentate nici pana acum, cu toate solicitarile telefonice repetate, desi prima linie in preventie si prima linie in vaccinarea populatiei sunt si trebuie sa ramana medicii de familie, ale caror cabinete sunt avizate si acreditate in acest scop. De aceea, nu din cauza noastra nu s-a putut realiza vaccinarea populatiei, asa cum s-a comunicat pe diverse canale mediatice. Nu medicii de familie sunt responsabili pentru lipsa unui sistem national de alertare in situatii de criza medicala”, se mai arata in comunicat. Medicii de familie solicita Ministerului Sanatatii urgentarea si imbunatatirea modalitatilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atat mai mult cu cat Romania este inca pe varful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reactie si comunicare rapida pentru situatii deosebite. „Continuam sa sustinem ca este neprofesionist sa fim anuntati prin media sau sa deducem din diverse comunicate aparute la stiri, care sunt atributiile noastre in anumite situatii”, mai spun medicii de familie.