Marko: Nu recomand trecerea UDMR alaturi de opozitie, a denigrat maghiarii cat a putut

Marko: Nu recomand trecerea UDMR alaturi de opozitie, a denigrat maghiarii cat a putut

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sambata, la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca nu recomanda trecerea Uniunii alaturi de opozitie, intrucat nu constituie "o alternativa" sa stea langa "cei care au denigrat comunitatea maghiara cat au putut".

Bacteriile de pe varful degetelor ar putea fi un nou instrument pentru politia criminalistica
Primavara soseste cu 11 zile mai devreme

Vicepremierul Marko Bela, fostul presedinte al UDMR, a spus ca "in ultimele saptamani s-a creat o atmosfera antimaghiara exagerata, care la Alba (se refera la incidentul in care rectorul maghiar al Institutului Teologic a fost agresat – n.r.) a dus la rezultate neplacute", transmite corespondentul MEDIAFAX. Marko Bela s-a plans de conduita partidelor din opozitie, in special de cea a PNL, ai carui lideri, in opinia sa, sunt responsabili de "atmosfera antimaghiara".

Vicepremierul a afitmat ca nu recomanda trecerea alaturi de actuala opozitie, intrucat nu constituie "o alternativa" ca UDMR sa stea langa cei care "au denigrat comunitatea maghiara cat au putut". "Eu nu sunt interesat de faptul ca din anumite motive conjuncturale cei din opozitie sunt nationalisti si antimaghiari – iar noi trebuie sa-i intelegem. Atmosfera antimaghiara s-a creat sub conducatorii liberali, pe care i-am iubit cel mai mult. Eu am spus ca sunt cei mai buni prieteni ai nostri si uitati-va ce declaratii fac. Nu e o alternativa sa stam langa aceasta opozitie care a denigrat comunitatea maghiara cat a putut. Nu recomand trecerea alaturi de opozitie. Nu acum si nu astfel", a spus el. Marko Bela a vorbit de nevoia de solidaritate si a spus ca nu este de acord cu colegii sai din secuime, care au apreciat ca discutiile din ultimele saptamani sunt bune, pentru ca s-a vorbit depre zona si au dus la constientizarea unei probleme. El a apreciat ca Uniunea inregistreaza in acest moment "o pierdere neta uriasa". "Sa nu ne amagim, romanii stiau si pana acum ca exista secuimea. Da, se vorbeste despre noi, dar la ce mod? Am ajuns aici prin lupte grele, la inceputul acestui an am adoptat o lege a educatiei excelenta, cel putin din punctul nostru de vedere. N-am crezut ca va trece de Parlament – si s-a adoptat acea lege. Unde suntem acum? Avem o pierdere neta uriasa si nu trebuie sa ne criticam aici. Si eu am considerat, acum cateva luni, ca vom putea face ca Legea minoritatilor, in forma acceptata de noi, sa treaca", a mai spus Marko.

Vicepremierul a apreciat ca proiectul privind statutul minoritatilor nationale are in acest moment sanse minime de a trece de Parlament in forma adoptata de Uniune.

"Pe de alta parte, s-a ivit chestiunea unei restructurari administrative. N-am crezut ca acea recomandare este nesubstantiala. Insa fara noi nu se va putea ajunge la o restructurare administrativa. Nu m-am gandit ca acea recomandare ar fi un bluf", a spus Marko Bela. El a adaugat ca exista, totusi, si "aspecte utile", date de faptul ca "s-a initiat o gandire", dupa ce reprezentantii UDMR au spus ca o restructurare administrativa se poate concepe doar in conditiile in care secuimea se poate exprima. "Acea recomandare de 8 plus 2 nu a fost intamplatoare. Noi am spus ca e nevoie de restructurare pe care o putem imagina doar daca secuimea se poate exprima; la fel, si partile din Partium, ca entitate separata. Si problema statutului special a fost dezbatuta si ea", a spus Marko Bela. El a apreciat ca singura varianta viabila in momentul de fata este mentinerea sistemului existent. "Dar trebuie sa vorbim, ca avem o opinie si putem formula variante. Pe termen lung, noi dorim ca Transilvania sa arate altfel, si din punct de vedere administrativ. Vorbim de intreaga Romanie, dar de Transilvania in special, ca aici traim", a spus el. Marko Bela a adaugat ca reprezentantii UDMR se pot baza doar pe ei insisi si doar de ei depinde ce se va intampla in viitorul apropiat. "A sosit momentul in care putem si sa stricam lucrurile care mai functioneaza", a avertizat el. Vicepremierul s-a declarat deranjat de criticile primite "in culise", ca n-ar lupta destul pentru autonomia secuimii.

"Pentru mine, autonomia teritoriala nu e o iluzie, ci un lucru important. Cei care vor sa fondeze un partid (se refera la Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal – n.r.) si spun ca nu le pasa daca nici nu intram in Parlament, sa se gandeasca ce va insemna asta pentru comunitatea maghiara timp de patru ani", a mai spus Marko Bela.