Mamele ar putea primi o alocatie de 350 de lei pentru fiecare nastere, in locul trusoului

Ministerul Muncii a realizat un proiect prin care se prevede acordarea unei alocatii in valoare de 350 de lei pentru fiecare copil nascut, viu sau mort. Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru nasterea copilului se realizeaza pe baza

UNDA DE SOC: Fondurile europene destinate Romaniei au fost INGHEȚATE
Stolojan: „Presa isi exprima zi si noapte dreptul de a critica Executivul si presedintele“

de cerere si acte doveditoare, prin dispozitia primarului localitatii unde locuieste mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului. Aceasta alocatie va inlocui acordarea de trusouri pentru nou-nascuti. Bebelusii primesc in prezent din partea statului produse constand in haine, lenjerie si produse cosmetice, in valoare de 150 de lei. Deoarece procedura de achizitie a produselor pentru trusou impune o perioada destul de lunga pentru realizarea tuturor demersurilor pentru achizitie, avand in vedere diversitatea produselor existente pe piata si volumul achizitiei, prin modificari legislative succesive, s-a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

In plus, intrucat pe baza evaluarilor realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice locale exista inca dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, Guvernul se afla in imposibilitatea acordarii dreptului persoanelor indreptatite, respectiv copiii nascuti dupa data de 31 decembrie 2009. Astfel, Ministerul Muncii a propus proiectul care urmareste inlocuirea trusoului cu alocatia de 350 de lei.