Lazaroiu: Geoana vrea sa fie in continuare presedintele Romaniei, spera ca Basescu sa fie suspendat

Consilierul prezidential crede ca atacul lansat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, are o logica: aceasta mizeaza pe suspendarea lui Basescu din functie si pe faptul ca ii va lua automat locul la Cotroceni.

Basescu: Observ demagogia politicienilor care cheama poporul la urne dar ignora referendumul
A murit tatal lui Emil Boc

“Nimeni nu a inteles iesirea domnului Geoana de acum doua zile (auto-interviul luat in sufragerie cu ficusul in spate). Sunt convins ca nici macar cei din PSD. Multi il suspecteaza de rabufniri de orgoliu, iesire necalculata, etc., sunt reactivate vechi etichete. Eu vreau sa il apar pe domnul Geoana. Si vreau sa arat ca exista o logica in actiunea sa, dar, evident, si cateva greseli care i-au atras criticile in presa si in partid”, scrie Sebastian Lazaroiu, intr-o postare pe Madame Blogary. “Sa plecam de la urmatoarea premisa. Dl. Geoana a suferit o infrangere rusinoasa acum un an de zile, dar si un soc, pentru ca, pentru cateva ore, el si familia, se vazusera locatari ai Palatului Cotroceni. Toate umilintele indurate in acele zile nu le va putea uita. Si trebuie sa isi ia revansa. Dl. Geoana nu a renuntat la ideea ca poate fi Presedintele Romaniei. Si atunci isi construieste un plan care se bazeaza pe cateva chestiuni palpabile.

Iata datele:

1.    Este Presedintele Senatului, deci al doilea om in stat.

2.    PSD nu ii va retrage sprijinul politic pentru functia de Presedinte al Senatului pentru ca risca sa piarda functia in favoarea altui grup parlamentar.

3.    Planul suspendarii actualului Presedinte al Romaniei nu a fost abandonat, ci doar intrat in adormire.

4.    Suspendarea Presedintelui trebuie sa mearga mana in mana cu demiterea actualului guvern si refacerea majoritatii.

5.    A pierdut la o diferenta mica anul trecut, de doar 60.000 de voturi, in ciuda unui sir nesfarsit de gafe si erori (personale sau ale staffului de campanie) care l-au aratat un candidat  slab.

6.    Popularitatea actualului Presedinte a scazut foarte mult in ultimul an din cauza ca si-a asumat un set de masuri nepopulare, dar necesare pentru redresarea economiei si reformarii statului.

7.    Victor Ponta se dovedeste pe zi ce trece o dezamagire atat pentru liderii din umbra ai PSD, cat si in sondaje (unde Antonescu il depaseste la capitolul popularitate).”

Lazaroiu isi continua scenariul: “Daca acestea sunt datele de intrare si le acceptam ca atare sa urmarim logica domnului Geoana. El stie ca Vantu si Voiculescu vor face in continuare presiuni pentru suspendarea Presedintelui. Pentru asta au nevoie de majoritate in Parlament. Cu aceeasi majoritate pot schimba si guvernul printr-o motiune de cenzura. Dupa un vot favorabil suspendarii Geoana devine Presedinte interimar. In perioada suspendarii este previzibil ca va fi trantit guvernul (daca asta nu se va fi petrecut inainte) si nominalizat un alt premier al noii majoritati. Acest atribut este numai si numai al Presedintelui. In acel moment puterea domnului Geoana in PSD se va multiplica de cateva ori. Dl. Geoana nominalizeaza premierul si poate discuta si lista cabinetului cu noua majoritate. Imaginati-va ce coada de tuteri va fi la usa sa. Practic domnul Ponta va fi presedintele PSD doar cu numele. Urmeaza referendumul de demitere. Sa presupunem ca 50% plus unu ar vota pentru demiterea actualului presedinte. Urmeaza inca trei luni la Cotroceni pentru domnul Geoana si perspectiva alegerilor prezidentiale. Intrebare: pe cine credeti ca va desemna PSD drept candidat la alegerile prezidentiale?  Raspunsul e  banal. Ar mai ramane ca dl. Geoana sa si castige alegerile respective (cu un Crin Antonescu avand aceleasi ambitii si, in orice caz, un candidat mult mai redutabil) .”