LUCRURI MISTERIOASE din viata lui Dinu Patriciu. Acuzatia de CRIMA care a planat asupra MOGULULUI, in 1992

LUCRURI MISTERIOASE din viata lui Dinu Patriciu. Acuzatia de CRIMA care a planat asupra MOGULULUI, in 1992

O batrana disparuta fara urma de pe o proprietate vizata de Patriciu pentru un proiect imobiliar si un dosar cu valuta falsa se afl a printre aspectele intunecate ale vietii miliardarului. Ca sa vedeti cum e viata de ziarist!

Protocol PIN-UNPR: Lavinia Sandru, numita vicepresedinte UNPR
USL vrea sa stie ce „bunuri” poate sa dea alegatorilor in campanie

In anul 1994, ziarul „Adevarul”, cu simpatii clare pentru politica dusa de partidul lui Ion Iliescu, nu scapa nici o ocazie sa-i atace pe liberali si taranisti. Dinu Patriciu era unul dintre liderii liberali importanti in acea perioada si mai putin amestecat in afaceri ca acum. Chiar daca parasise PNL in urma unei dispute cu Radu Campeanu si infiintase impreuna cu prietenul sau Calin Popescu-Tariceanu PNLAripa Tanara, Patriciu era un politician spre care ochii presei erau atintiti, iar ziarul „Adevarul” (mai ales in perioada in care a fost condus de Darie Novaceanu) il taxa ori de cate ori se ivea ocazia.

Nimeni, nici chiar Dinu Patriciu nu s-a gandit atunci ca, in anul 2006, liberalul va deveni proprietarul gazetei care l-a criticat si acuzat cu virulenta.

Nici eu nu m-am gandit ca voi ajunge vreodata sa lucrez intr-un trust de presa – Adevarul Holding – al carui proprietar e Dinu Patriciu. Am plecat dupa sase ani de munca zi-lumina din cauza ca patronul nu mai avea bani sa ne plateasca salariile. Era inceputul anului 2012 si Dinu Patriciu se scufundase in datorii, desi ziarele trustului – „Click!” si „Adevarul” – erau in topul vanzarilor.

De aceea spun ca-i imprevizibila viata de ziarist! Trebuie sa mai precizez ca, in cei sase ani in care am fost redactor sef adjunct si director de proiect la Click!, nu am vorbit niciodata cu Dinu Patriciu intre patru ochi.

Nici nu cred ca stia ca exista in holdingul lui jurnalista care a scris, candva, in ”Tineretul liber” si in ”Evenimentul zilei”, despre implicarea sa intr-un dosar privind disparitia misterioasa a unei batrane, despre imperiul imobiliar pe care incepuse sa-l cladeasca, despre scandalul de la Patinoarul Floreasca si despre multe altele.

Sau poate ca stia, fiindca in 1994 facusem cu el un interviu lung despre acuzatia de crima care plana asupra sa. Un astfel de episod e cam greu de uitat, nu?

Suspect intr-o disparitie ca in „Cazul Elodia”

Povestea acelei disparitii suspecte, pe care politistii judiciaristi de la Sectia 2 o banuiau a fi o crima, am documentat- o la inceputul anului 1992, ca reporter de investigatii la ziarul ”Tineretul liber”. O intamplare extrem de dubioasa, un dosar care a ramas ani multi cu ”autor necunoscut” si asa a si fost clasat. As putea sa spun acum ca a fost primul caz ”Elodia”.

Patriciu, prin firma sa Alpha Construct, incepuse sa cumpere case in zona de nord a Capitalei, pe str. Scoala Herastrau. El si oamenii lui intentionau sa construiasca niste blocuri si aveau nevoie de o suprafata compacta si mare. La numarul 14 erau proprietari sotii octogenari Alexandru si Emilia Nastase.

N-au vrut sa vanda, desi Dinu Patriciu cumparase terenurile si imobilele de la numerele 12 si 16 si le oferise un pret bun. Se ajunge la o intelegere cu batranul si, in 14 noiembrie 1991, se intocmeste o hartie prin care sotii Nastase se obliga sa vanda dupa ce va fi intocmit un contract in care se va preciza pretul terenului (57 dolari/mp) si faptul ca familia va primi o casa in strada Bucegi nr. 50, unde sa se mute.

La scurt timp, pe 8 decembrie 1991, batranul Nastase moare, iar peste zece zile, sotia sa dispare subit de la domiciliu. In acea zi de 8 decembrie a avut loc si un mic incendiu, sesizat pompierilor de un vecin. Emilia Nastase nu era acasa si nici nu a mai aparut vreodata de atunci.

Ancheta politistilor a stabilit ca femeia fusese cautata in zilele de dupa incendiu de un nepot, insa acesta nu s-a ingrijorat ca lipsea de acasa si nu a anuntat atunci politia.

A facut-o, dupa o luna, in ianuarie 1992, un partener de afaceri a lui Patriciu.

Acesta a declarat ca a cautat-o pe batrana prin spitale si la morga, fiindca firma Alpha Construct voia sa intre in posesia terenului.

Banuielile politistilor veneau si din faptul ca, nu dupa mult timp, Patriciu a convins rudele sotilor Nastase sa demoleze casa si sa le dea terenul, desi nu exista niciun certificat de deces si, deci, nicio succesiune la mostenire nu fusese demarata. Anchetatorii credeau ca incendiul a fost provocat ca sa stearga urmele, insa nu au avut cum sa probeze implicarea vreunei persoane. Nici Emilia Nastase nu a mai fost gasita vreodata, nici vie, nici moarta.

Trei ani mai tarziu, in 1994, cand am facut un interviu cu Dinu Patriciu pentru „Evenimentul zilei”, a incercat sa ma convinga, reluand in amanunt povestea, ca el n-a fost implicat in aceasta disparitie si ca, din contra, firma sa a fost prejudiciata prin amanarea demararii lucrarilor la ansamblul de locuinte. Nu-i facea placere sa se justifice, nici nu o mai facuse pana atunci in vreun interviu si cred si azi ca numai faptul ca relatarea aparuse si in „Evenimentul zilei”, odata cu inchiderea cercetarilor, l-a facut sa reactioneze. Blocurile ce urmau sa fie ridicate pe Scoala Herastrau, numerele 12-16, sunt si acum ramase la stadiul de proiect pe un teren lasat in paragina.

Picat in dosarul cu valuta falsa de la „Le Baron”

Tot in anul 1994 imi amintesc ca a existat o descindere in forta a politistilor la Patinoarul Floreasca in urma careia s-a descoperit multa valuta falsa. Am aflat ca patinoarul avea noi proprietari, o firma germana si firma Alpha Construct, a lui Dinu Patriciu si a fratelui sau. Am publicat stirea, seaca, fara nici un fel de comentarii, fiindca informatiile inca ne lipseau. „Adevarul” de a doua zi a iesit pe piata acuzandul pe liderul liberal. Am aflat apoi de la o sursa credibila din Politie ca locatia era in folosinta exclusiva a celor de la firma germana – Le Baron si ca Patriciu n-are nici un amestec in povestea cu valuta falsa. Am mers si la biroul deputatului Dinu Patriciu, impreuna cu colegi de la „Adevarul”, iar omul ne-a prezentat acte si ne-a dat explicatii. Credibile in opinia noastra, a celor de la EVZ, de neluat in seama in opinia ziaristilor de la „Adevarul”. Atunci, Ion Cristoiu, directorul publicatiei, a decis sa prezentam faptele, documentele si concluziile noastre, spunandu-ne ca nu e normal sa asistam la un linsaj mediatic fara sa comunicam cititorilor nostri cum stau lucrurile. Dinu Patriciu a dat declaratii la Politie, insa nu a fost inculpat in acel dosar cu valuta niciodata.

Ultimul mister: A murit in alt spital decat cel indicat de familie

Pana si disparitia lui Dinu Patriciu din aceasta lume a capatat o urma de mister si indoiala. In mediul online, la comentariile de pe site-uri si pe paginile de Facebook, multi, foarte multi cititori iti exprima suspiciunea cu privire la decesul omului de afaceri, la Londra. Neincrederea a aparut dupa ce o stire a postului Antena 3 a relatat faptul ca, in ultimul an, Dinu Patriciu nu a mai fost internat in spitalul londonez ”Royal Free”, comunicat de familie.

Corespondenta Antenei 3 a mers la clinica londoneza, iar medicii i-au declarat ca nu stiu nimic despre pacient. Reportera a revenit a doua zi cu o completare a informatiei, spunand ca Patriciu a fost internat, inainte de a muri, intr-un spital de fizioterapie, situat in apropierea celui precizat in mesajul familiei. La ”Royal Free”, a spus corespondenta Antenei 3, Dinu Patriciu facea tratament doar din doi in doi ani. Posibil adevarat, dar in contradictie cu declaratia lui Sorin Rosca Stanescu, care sustine ca l-a vizitat la celebrul spital londonez si ca, ulterior, cand l-a sunat la telefon pe Dinu Patriciu, acesta se afla in clinica de fizioterapie. Jurnalista de la Antena 3 nu a revenit cu precizari si de la aceasta clinica unde s-a produs decesul, asa ca lucrurile au ramas neclare, marind neincrederea publicului.

Nici cu inmormantarea lucrurile nu au fost prea clare. S-a spus ca va fi inhumat la Londra, apoi ca va fi incinerat, iar acum s-a anuntat ca funeraliile vor avea loc la Bucuresti, la cimitirul Bellu, acolo unde e inmormantat si tatal lui Dinu Patriciu. Chiar sa-si fi dorit acest miliardar al tarii sa lase in urma lui o suita de mistere legate de viata lui, de avere si de moarte? Posibil, fiindca l-am auzit spunand, intr-un interviu filmat, ca i-a placut „al naibii” sa se joace!