Isarescu (BNR): Suntem total incoerenti in politici si in semnale

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca nu se poate vorbi de o coerenta a politicilor economice daca, dupa trei luni de la majorarea TVA la 24%, in discursul public se vorbeste despre reducerea importanta a TVA-ului ca o solutie a iesirii din criza.

Cristian Diaconescu crede ca presedintele Basescu nu ar mai demisiona in schimbul revizuirii Constitutiei
Aplicarea legii salarizarii, amanata pentru 2012

„De fapt, ce inseamna coerenta politicilor macroeconomice si ce inseamna incoerenta – si de ce nu trebuie sa ne minunam de ce se intampla in tara asta, daca in vara, prin forta lucrurilor, tara asta a fost nevoita sa majoreze TVA-ul de la 19 la 24%, cu 5 puncte procentuale, ce a fost un soc si a perturbat ciclul economic, ne-a intrerupt noua, Bancii Nationale, un intreg ciclu de reducere a dobanzii. Si asta nu e o chestie de joaca – sa ai o anumita predictibilitate, sa ai o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal si sa apara riscul sa inversezi trendul din cauza cresterii de inflatie care apare dupa o asemenea de masura”, a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca nu se poate vorbi de o coerenta a politicilor economice atata timp cat, in momentul de fata, se discuta despre reducerea TVA.

„Ma intreb, cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste in prezent de reducerea importanta a TVA-ului ca o solutie a iesirii din criza (…) Suntem total incoerenti in politici si in semnale”, a mai spus Isarescu. Guvernatorul BNR a adaugat ca prima de risc a Romaniei, care este reflectata de CDS, este cu 300 de puncte de baza peste cel al tarilor europene performante. „Te intrebi de ce Romania trebuie sa plateasca cu 300 de puncte de baza mai mult decat o tara europeana. Cred ca CDS-ul Romaniei reflecta in mod categoric o coerenta scazuta, daca nu in politici, in mesajele pe care le transmite in exterior. Platim cu totii si cautam vinovati si motive in alte parti deca cele care sunt adevarate”, a mai spus Isarescu.