Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit

Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit

Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca vaccinarea anti-HPV va fi oprita si va fi lansat un program de screening la nivel national de depistare precoce a cancerului de col uterin. Ministrul Sanatatii a spus ca a dispus constituirea unei comisii de specialisti pentru renegocierea contractului cu cele doua firme producatoare de vaccin Merck Sharp&Dohme si GlascoSmithKline (GSK). Potrivit lui Ion Bazac, in urma discutiilor cu companiile producatoare Ministerul Sanatatii va demara impreuna cu industria farmaceutica o campanie nationala de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV si un program de instruire temeinica a personalului cu atributii specifice in campania de vaccinare.

Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include in grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS
Vladescu: Daca se majoreaza pensiile, demisionez! Nu avem bani!

Totodata, ministerul Sanatatii le va cere celor doua companii amanarea livrarilor vaccinului pana la o data stabilita de comun acord prin introducerea unei noi strategii de responsabilizare sociala. Ministrul a accentuat ca reluarea vaccinarii se va face numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informare.Ion Bazac a amintit ca din totalul elevelor de clasa a IV-a au fost vaccinate cu prima doza numai 2.615, ceea ce inseamna un procent de 2,57%. Ministrul Sanatatii a precizat ca pentru aceste fetite vor fi achizitionate dozele de rapel. Dozele de vaccin neutilizate se afla in custodia Directiilor de Sanatate Publica. Ion Bazac a reiterat ca principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor. O alta concluzie evidentiaza ca nu a existat o scrisoare de informare metodologica adresata medicilor care urmau sa administreze vaccinul si a fost introdusa pentru prima data in sanatate publica notiunea de ‘refuz informat’, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor care trebuiau vaccinate.
Recomandarile europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevad programe de screening cu efect imediat asupra reducerii mortalitatii cauzata de aceasta afectiune.
‘Desi Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de sase ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. Una din principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in niciun fel situatia actuala. Scaderea ratei de imbolnavire de acum in 15 ani este importanta, dar nu trebuie sa uitam ca, in prezent, in Romania cancerul uterin face aproximativ 2.200 de victime anual. Astfel, exista un potential de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic’, a spus ministrul Sanatatii.
El a precizat ca programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citolog (Babes-Papanicolau).
Vaccinarea anti-HPV are rezultate potentiale de reducere a incidentei cancerului de col uterin pe termen lung (peste 15-20 de ani) si previne circa 70% din infectiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin.
Responsabilul OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, prezent la conferinta, a spus ca vaccinarea este un lucru bun, oferit cu bune intentii.
‘Este un vaccin bun pentru prevenirea cancerului de col uterin, iar OMS sustine aceasta vaccinare, dar modul de implementare si oportunitatea vaccinarii apartine fiecarui stat in parte. Aceasta vaccinare trebuie sa se faca cu informarea publicului larg’, a precizat reprezentantul OMS.
La randul sau, directorul Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), prof. dr. Rodica Anghel, a reliefat ca problema cancerului de col uterin este o problema importanta de sanatate publica care presupune atat implicarea statului, a organizatiilor nonguvernamentale dar si a specialistilor care trebuie sa elaboreze un program de control al cancerului, un program de screening.
Ea a precizat ca 3.000 de femei sunt diagnosticate anual in Romania cu cancer de col uterin si 1.800 mor ca urmare a acestei afectiuni. Aceasta situatie presupune un program de screening. Costul unui screening pentru o persoana este de 10 euro si trebuie facut la segmentul de varsta de 25-64 de ani, iar costurile ar fi pentru o perioada de 1-2 ani de peste 70 de milioane de euro.
In opinia prof. dr. Rodica Anghel, se impune elaborarea unei strategii pe termen scurt si apoi, dupa evaluarea acesteia, una pe termen lung pentru a reduce mortalitatea si prin alte metode, precum vaccinarea anti-HPV.
Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, dr. Molnar Gheza, a spus ca se incearca sa se stabileasca o noua strategie eficienta care sa aduca o reducere a incidentei acestei boli. El a opinat ca pentru a reusi o vaccinare eficienta este nevoie de un vaccin care exista, de cunoasterea problemelor de etiologie, care nu sunt insa cunoscute, de cunoasterea caii de transmitere, care este greu de controlat fiind vorba de calea sexuala.
In opinia sa, nu trebuie sa se plece de la ideea ca vaccinul este cel care rezolva problema cancerului de col uterin. Se impune un program de screening si o informare corecta a populatiei.