Ioan Andreica, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, pus sub acuzare de DNA

Ioan Andreica, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, pus sub acuzare de DNA

Fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltarii Ioan Andreica a fost audiat timp de cateva ore de procurorii anticoruptie. PDL-istul este acuzat ca ar fi facilitat unor firme bistritene mai multe contracte finantate din bani guvernamentali.

Parlamentarii si legile lor trasnite
Geoana si Vanghelie au iesit la vanatoare de parlamentari pentru noul lor proiect politic

Mai multi patroni de firme, dar si presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean Bistita Nasaud sunt si ei pusi sub acuzare in acest caz. Fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ioan Andreica, a fost audiat marti de procurorii DNA, care il cerceteaza intr-un dosar privind deturnarea de fonduri europene, acesta declarand la plecare ca niciun secretar de stat nu poate semna contracte fara sa stie ministrul. Andreica a stat peste doua ore in sediul DNA, iar la iesire, intrebat daca este adevarat ca a semnat contracte fara sa stie ministrul Dezvoltarii, fostul oficial a precizat ca niciun secretar de stat nu poate face acest lucru fara stiinta ministrului. Ioan Andreica este urmarit penal de procurorii anticoruptie, alaturi de presedintele CJ Bistrita Nasaud, Liviu Rusu, si unul dintre vicepresedintui, Iancu Luca Mihai, intr-un dosar privind acordarea de fonduri catre primariile unor localitati din judet.

 

MDRT precizeaza ca Andreica nu a avut atributia de a semna contracte finantate din fonduri UE

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului precizeaza ca fostul secretar de stat Ioan Andreica nu a avut atributia de a semna contracte finantate din fonduri europene, dupa ce acesta a declarat la iesirea de la DNA ca niciun secretar de stat nu putea semna contracte fara stiinta ministrului.

"Ioan Andreica a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) in perioada ianuarie 2009-septembrie 2010. Ioan Andreica a parasit functia de secretar de stat in cadrul MDRT prin demisie. Sub mandatul ministrului Elena Udrea (intre ianuarie 2010 si septembrie 2010), acesta nu s-a ocupat de gestionarea fondurilor europene si nu a avut atributia de a 'semna' contracte finantate din fonduri europene", se arata intr-un comunicat emis marti de minister. Totodata, oficialii ministerului spun ca in aceasta perioada, prin ordin de ministru, Ioan Andreica a avut responsabilitati legate de activitatea Directiei Generale de Lucrari Publice, Directiei Generale Tehnica in Constructii si Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala. "MDRT nu a incheiat contracte cu autoritatile publice locale si nici cu operatori economici din domeniul constructiilor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului transfera fonduri catre Consiliile judetene si locale pentru diverse proiecte de investitii, autoritatile publice locale fiind singurele responsabile de cheltuirea legala a sumelor alocate de minister", se mai arata in comunicat. De asemenea, reprezentantii MDRT spun ca ministerul nu a fost informat si nici nu i s-au cerut date cu privire la dosarul penal in care este cercetat fostul secretar de stat Ioan Andreica, "astfel ca nu avem cunostinta de invinuirile aduse acestuia". Procurorii DNA au facut, la inceputul lunii iunie, mai multe perchezitii la locuinta fostului secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Ioan Andreica, dar si in birourile presedintelui si unui vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu si Iancu Luca Mihai. Procurorii DNA au ridicat mai multe documente din sediul CJ si au sigilat mai multe birouri. Fostului secretar de stat Ioan Andreica i-a fost perchezitionata si firma la care este asociat. Ioan Andreica a demisionat din functia de secretar de stat in MDRT in luna septembrie a anului trecut. Presa a relatat atunci ca plecarea lui Andreica din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ar fi avut loc in urma unor discutii aprinse cu ministrul Elena Udrea, care i-ar fi reprosat ca ar fi distribuit dupa propriile interese si chiar ca ar fi modificat destinatia initiala a unor fonduri pentru lucrari de canalizare si introducerea apei curente. Fostul secretar de stat ar fi fost acuzat ca ar fi semnat contracte cu unele primarii con­du­se de membri ai PSD si PNL fara stiinta ministrului. Andreica a negat aceste acuzatii.