INCREDIBIL! Pretul gazelor in Romania va creste cu 143 %

INCREDIBIL! Pretul gazelor in Romania va creste cu 143 %

Pretul gazelor de productie interna va creste cu 143% in urmatorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor, ceea ce inseamna ca pentru consumatorii industriali preturile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marti, Valeriu Binig, director in cadrul companiei de consultanta Deloitte.

Marele Maestru al Ordinului de Malta, impresionat de Cotroceni: e magnific aici, fantastic
Corina Cretu, aviz pozitiv din partea Comisiei REGI pentru postul de comisar pentru Politica Regionala

Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.

"Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile romane este unul agresiv, ce prevede o crestere de 143% a pretului gazelor indigene in urmatorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce genereaza presiuni si riscuri pentru orice industrie implicata.

Considerand ca pretul de import si ponderea importurilor raman aceleasi, cresterea pretului final va fi de 72% in urmatorii doi ani", a precizat Binig.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, in luna martie, consumatorii industriali utilizeaza 28% gaze de import, restul fiind de productie interna.

Reprezentantul Deloitte a amintit ca, in Romania, industria are o contributie de 32% la produsul intern brut.

"Piata nu este suficient de matura pentru liberalizarea dubla, atat pe segmentul angro, cat si pe cel cu amanuntul. Trebuie dezvoltate capacitatile de stocare si trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacitati. Trebuie sa vedem daca e cazul sa pastram cosul de gaze sau nu", a precizat Binig.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie sa tina cont ca Romania este o piata de frontiera, supusa unor riscuri politice si, in plus, avem o singura sursa de import, respectiv Federatia Rusa. In acelasi timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

In plus, istoricul pietei de gaze a Romaniei arata ca tara noastra a avut preturi mai mari decat restul tarilor europene pentru gazele rusesti.