Implicarea Romaniei in proiectele de securitate energetica, prezentata de Diaconescu la CAGRE

Implicarea Romaniei in proiectele de securitate energetica, prezentata de Diaconescu la CAGRE

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a subliniat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe, de la Bruxelles, ca mai multe state din vecinatate - Republica Moldova, Ucraina si Serbia - si-au exprimat disponibilitatea de a participa la proiectele de interconectivitate regionale pentru a evita aparitia altor situatii de criza. 'Am subliniat ca tara noastra lucreaza, in prezent, la dezvoltarea interconectivitatii retelelor de tranzit cu Ungaria (Arad-Szeged) si Bulgaria (Giurgiu-Ruse). De asemenea, am subliniat faptul ca mai multe state din vecinatate (Republica Moldova, Ucraina si Serbia) si-au exprimat disponibilitatea de a participa la proiectele de interconectivitate regionale pentru a evita aparitia altor situatii de criza.

Oprescu s-a razgandit: il vrea premier pe Johannis
Baconschi nu regreta expresia „Romania care cerseste”

Alaturi de noi, o serie de state membre au reiterat sprijinul pentru concretizarea proiectului Nabucco’, a rezumat Cristian Diaconescu. Sesiunea Afaceri Generale a reuniunii a debutat cu prezentarea prioritatilor presedintiei cehe a UE si anume securitatea energetica, cresterea economiei europene, alaturi de Parteneriatul estic, relatia transatlantica, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Afganistan si Pakistan.
Reuniunea a continuat cu o discutie pe problematica securitatii energetice, evidentiindu-se necesitatea diversificarii surselor si rutelor de tranzit si a concretizarii, eficientizarii pietei interne a energiei prin imbunatatirea interconectivitatii si dezvoltarea proiectelor de infrastructura aferente.
Potrivit sursei citate, in cadrul sesiunii Relatii Externe a fost abordata situatia din Orientul Mijlociu si recentele evolutii din teritoriile palestiniene. De asemenea, ministrii de externe din statele UE au adoptat concluzii ale Consiliului privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, in cadrul carora au solicitat partilor implicate in conflictul din Gaza permanentizarea incetarii focului si implementarea prevederilor Rezolutiei 1860. ‘In textul Concluziilor am condamnat, totodata, bombardarea cladirii ONU (UNWRA) din Gaza si am reamintit obligativitatea celor implicati in conflict de a respecta dreptul international umanitar. In cadrul reuniunii am evocat mecanismul pe care l-am implementat pentru evacuarea cetatenilor romani si am reiterat speranta ca autoritatile competente (Israel-Egipt) vor da dovada, si in continuare, de spijin si cooperare. In cadrul dejunului de lucru, am abordat relatiile UE cu Rusia si Ucraina, precum si problema Guantanamo’, a spus Cristian Diaconescu.
In ceea ce priveste relatiile UE cu Rusia si Ucraina, demnitarii au avut o discutie generala privind stadiul negocierilor pe acordurile care vor inlocui actualul cadru contractual pe care UE il are cu Ucraina si Rusia. Majoritatea a insistat asupra faptului ca securitatea energetica trebuie sa fie reflectata corespunzator in viitoarele acorduri, astfel incat sa existe garantia ca situatii precum criza gazului din acest an nu se vor repeta si ca sunt mecanisme atat politice cat si juridice pentru ca UE sa dispuna de instrumente de actiune in eventuale situatii similare.
Referitor la Guantanamo, ministrii de externe au avut o prima discutie asupra modului in care UE ar putea sprijini SUA in gestionarea inchiderii centrului de detentie. Tarile membre vor hotari, individual, tipul de asistenta pe care il vor acorda Statelor Unite in aceasta chestiune. Subiectul va reveni pe agenda CAGRE in luna februarie sau martie a acestui an, cand va fi aprofundata problema unui eventual cadru de abordare european, mai precizeaza sursa citata.