Iata cum explica FSLI rezultatele SLABE ale dascalilor la examenul de definitivat

Iata cum explica FSLI rezultatele SLABE ale dascalilor la examenul de definitivat

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca rezultatele la examenul de definitivat sunt previzibile, avand in vedere faptul ca in ultimii 23 de ani politica guvernelor fata de salarizarea din invatamant a fost "iresponsabila", transmite Mediafax.

Cum a pierdut PDL 200 de intelectuali dintr-un foc
Regretul presedintelui Traian Basescu, exprimat in Parlament

Reprezentantii FSLI sustin ca salariile foarte mici din acest domeniu au facut ca, an de an, numarul tinerilor cu vocatie pentru meseria de dascal, care sa se indrepte catre invatamant, sa scada, astfel ca au patruns in sistem oameni care "nu au nicio tangenta cu aceasta profesie, pentru ei fiind o simpla solutie de moment pentru un castig mizer".

"O alta cauza a acestor rezultate slabe o reprezinta carentele majore in ceea ce priveste formarea initiala a viitorilor dascali. Facultatile de profil nu pun accent pe materii fundamentale de care au nevoie viitoarele cadre didactice, cum ar fi metodica predarii disciplinelor fundamentale, si totodata majoritatea a eliminat practica pedagogica, iar acolo unde inca exista, este facuta formal. Precizam faptul ca, in subiectele de la examenul de defintivat, o pondere importanta o ocupa cel de metodica, astfel rezultatele slabe sunt o consecinta a faptului ca cei care au sustinut examenul trebuie sa rezolve subiecte pe care nu le-au studiat in facultate aproape deloc", arata marti FSLI, intr-un comunicat de presa.

FSLI considera ca singura solutie pentru a avea profesori bine pregatiti este adoptarea unei legi a salarizarii pentru personalul din educatie, astfel incat salariile sa devina motivante.

Peste 3.100 de candidati, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare in invatamant, cel mai ridicat procent de promovare fiind in judetul Gorj – 76,47, iar cel mai scazut in Caras-Severin – 29,33, potrivit rezultatelor partiale, inaintea contestatiilor, anuntate de Ministerul Educatiei.

Din cei 7.400 de candidati prezenti la proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamantul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba si 3.181 (47,83%) au promovat, a aratat Ministerul Educatiei Nationale (MEN), dupa centralizarea rezultatelor partiale, inainte de contestatii.

Dintre candidatii care au reusit sa promoveze examenul, 32 au obtinut note de 10, iar alti 174 au primit note intre 9,50 si 9,99. Cele mai multe note obtinute au fost intre 8 si 8,49, respectiv 1.826. Nota minima de promovare a fost 8.

Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare au dobandit dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, a precizat Ministerul Educatiei.

Candidatii prezenti la examenul de definitivare au avut de sustinut doua probe. Prima, care s-a desfasurat in perioada ianuarie – iunie, a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa si a avut caracter eliminatoriu. In urma acesteia, din cei 8.567 de candidati inscrisi, au reusit sa se califice pentru a doua proba, scrisa, din 18 iulie, 7.889 de candidati.

Candidatii pot depune contestatii marti si miercuri, la centrele de examen, acestea urmand sa fie solutionate in perioada 25-26 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate in 27 iulie.