Guvernul a discutat despre o eventuala reducere cu 20% a posturilor din ministere

Guvernul a discutat despre o eventuala reducere cu 20% a posturilor din ministere

In sedinta de Guvern de joi, ministrii au discutat despre o eventuala reducere cu 20% a numarului de posturi din ministere si aparatul central al Executivului. Propunerea de reducere a numarului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor trebuie sa fie, in prealabil, discutata cu patronatele si partenerii sociali, a anuntat Biroul de presa al Guvernului.
Potrivit sursei citate, aceasta a fost o decizie politica, discutata, in sedinta de joi a Cabinetului, care insa nu s-a materializat intr-un act normativ. Fiecare minister trebuie sa analizeze situatia si sa decida, pana saptamana viitoare, cum isi stabileste organigrama, putand reduce pana la 20% din posturile

Gorghiu: Ponta a promis un milion de locuri de munca, dar nu s-a tinut de cuvant. Un guvern liberal va stimula angajarile
Blaga: Romania are nevoie de un nou acord cu FMI

apartinand aparatului birocratic. Surse guvernamentale afirma ca in aceasta categorie nu vor intra pensionarii-angajati din sistemul administratiei centrale, obligati sa iasa la pensie pe 1 februarie, si nici cele peste 140.000 de posturi care au fost blocate prin ordonanta.
Ministrii Radu Berceanu, Ilie Sarbu si Liviu Dragnea au confirmat, separat, posibilitatea aplicarii acestei masuri, referindu-se la situatiile din institutiile pe care le conduc.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca in aparatul ministerului pe care il conduce, reducerile de personal vor depasi 20%. "La Ministerul Transporturilor, reducerea de personal va fi chiar mai mare de 20%, pentru ca am regasit un personal foarte mare la minister si mi-e teama ca sediul ministerului sa nu aiba probleme de structura din cauza unui personal atat de numeros", a spus el. Berceanu a precizat ca prefera un personal mai putin numeros, bine platit si profesionist. "Eu doresc sa am oameni mai putini, mai bine platiti si care sa aiba treaba cu domeniul respectiv ", a spus Radu Berceanu.Ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat ca decizia privind reducerea cu 20% a personalului din aparatul central este una de natura politica, aceasta urmand a fi aplicata in cadrul MAI numai dupa o evaluare corespunzatoare in acest sens. El a spus ca reducerea de personal cu 20% nu se refera la structurile operative. "Impreuna cu colegii mei, vom vedea compartimentele de unde sa facem aceste diminuari", a precizat ministrul de Interne. Totodata, ministrul Dragnea a spus ca aceasta problema tine de un angajament comun cu partenerii de coalitie si vizeaza diminuarea cheltuielilor de personal si a cheltuielilor legate de bunuri si servicii. Ministrul Ilie Sarbu a precizat ca "in 2004, Ministerul Agriculturii avea 350 de angajati, iar acum are 605". "Nu am vazut efectele acestei supradimensionari a organigramei. Sunt doar oameni mai multi si salarii foarte mari. La agentiile de plati sunt salarii cu 75% mai mari, dar rezultate nu confirma acest efort al guvernului si ministerului in conditiile in care absorbtia de fonduri europene a fost de numai 0,6 miliarde lei pe plati directe", a spus Ilie Sarbu. Consilierul pe probleme economice al primului ministru, Ionut Popescu, a nuantat subiectul, afirmand ca Executivul urmeaza sa adopte o reducere a personalului din institutiile aflate in subordinea Guvernului, dar acestea vizeaza doar aparatul birocratic.
El a precizat ca aceste masuri sunt in stadiul de propunere, nefiind emis vreun act normativ in acest sens, pana acum. "Nu este vorba despre un act normativ, premierul le-a cerut ministrilor sa vina cu propuneri pentru reducerea aparatului birocratic (…) In momentul de fata nu vorbim de o hotarare de guvern sau de o ordonanta. Nu inseamna ca, daca vorbim despre Ministerul Sanatatii, ar insemna ca se reduce numarul asistentelor si al doctorilor cu 20%. Vorbim doar de aparatul birocratic din ministere, pentru ca este un aparat care in ultimii ani s-a umflat excesiv", a declarat Ionut Popescu, la un post de televiziune. El a precizat ca procentul avansat pentru reducerile de personal, 20%, reprezinta o tinta a masurilor, disponibilizarile urmand sa fie operate in functie de necesitatile fiecarei institutii. "Acest 20% este o tinta, nu-i un Pat al lui Procust, adica pot exista propuneri de 17%, de 21%, dar tinta este de 20%. Inainte de a se lua o decizie se face o analiza. Ca sa poti face o analiza, intai trebuie sa vii cu niste propuneri, iar propunerile le pot face ministrii", a mai spus Popescu.
De asemenea, el a precizat ca cele 140.000 de posturi bugetare neocupate nu vor fi cuprinse in acest plan de masuri.