Geoana: Scurgerea deliberata de stenograme, adevarata vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale

Geoana: Scurgerea deliberata de stenograme, adevarata vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale

 Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, vineri, la Craiova, ca publicarea in presa a stenogramelor, care reprezinta probe in dosare instrumentate de Parchet, este de o "gravitate incredibila", folosirea lor fiind o "chestiune de vulnerabilitate" la adresa sigurantei nationale.

Iliescu: Ce a aparut in plus din vara pana acum ca sa existe motivare pentru suspendarea lui Basescu?
Piramidon, creta, guma de mestecat si o moneda, gasite in urnele de vot la motiunea de cenzura

Mircea Geoana a declarat, intr-o conferinta de presa, ca folosirea stenogramelor in presa reprezinta o „hemoragie antidemocratica” pentru societatea romaneasca. „Mi se pare scandalos. Ca stenograma ii place unuia si nu-i place altuia, iar dupa aceea ii vine si celuilalt randul, e un lucru secundar. Suntem in fata unei situatii, o hemoragie democratica sau antidemocratica, care este preocupanta pentru sanatatea corpului social si democratic romanesc”, a spus Geoana. El a afirmat ca publicarea convorbirilor telefonice, care reprezinta probe in diverse dosare instrumentate de procurori, este o adevarata „vulnerabilitate” la siguranta nationala a statului.

„Este inacceptabil ca scurgerea deliberata de stenograme catre mediul public sa devina o practica in statul de drept numit Romania. Eu cred ca este cu adevarat o chestiune de vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale si a sistemului statului de drept”, a declarat Geoana. Presedintele Senatului a spus ca stenogramele sunt oferite spre publicare de cei care au „acces” la informatii, precizand ca cei care incurajeaza astfel de lucruri sunt „cei din zona puterii”.

„Cei care incurajeaza sunt cei din zona puterii, fie cei care asculta, fie cei care beneficiaza de aceste ascultari. Sa nu-mi spuna mie cineva ca nu exista in acest moment un mecanism deliberat de transmitere catre opinia publica in mod selectiv a stenogramelor care intereseaza pe unul sau pe altul din zona decidentilor politici. Mi se pare de o gravitate incredibila, faptul ca exista o practica consolidata care este antidemocratica si neconstitutionala. Aceasta practica este incurajata de cei care au acces la aceste informatii”, a mai spus fostul lider social-democrat.

Mircea Geoana a mai spus ca institutiile parlamentare ar trebui sa se sesizeze in cazul „scurgerii” de informatii din diferite dosare instrumentate de Parchet. „Sper ca institutiile parlamentare care se ocupa si de controlul serviciilor de informatii, si de controlul Justitiei sa-si faca datoria si sa se sesizeze. Am sa incurajez si am sa sustin o dezbatere in Senat pentru ca dincolo de faptul ca azi poti fi tu vizat, maine altul sau presedintele cu anturajul sau, apropo de baietii destepti din energie, nu ma intereseaza destinatarul. Ma intereseaza ca acest lucru intr-un stat democratic pare normal, desi este profund anormal”, a spus presedintele Senatului, Mircea Geoana.