Geoana nu este de acord cu inghetarea salariilor si pensiilor

Geoana nu este de acord cu inghetarea salariilor si pensiilor

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca nu este de acord cu inghetarea salariilor, pe motiv ca aceasta masura a fost adusa in discutie ''in pripa'', fara ca opinia publica sa fie pregatita. ''Mi se pare o abordare usor ingusta. Este nediscutata, nu e pregatita opinia publica. (...) Nu se vine peste noapte si se spune: stiti care este solutia magica pentru economia romaneasca? Sa inghetam sase luni salariile si pensiile. Nu e in regula, eu nu sunt de acord cu aceasta masura, sa fie extrem de clar'', a afirmat Geoana. El a venit si cu o solutie - a sugerat ministrilor social-democrati sa reduca unele cheltuieli din institutiile pe

Ministrul demis de Finante: Reintregirea salariala se putea si vroiam s-o facem
Cel mai cinstit guvern – Incompatibili, controverse, demisii si ministri schimbati

care le conduc.”Sunt, in schimb, de acord, si i-am incurajat si pe cei din Guvern, pe ministrii nostri, spunandu-le: uitati-va la cheltuielile pe care le aveti prin ministere, strangeti de acolo, ca este risipa, curge banul public”, a spus Mircea Geoana. Presedintele Senatului a mai afirmat ca se pot reduce cheltuielile in sistemul public romanesc si a aratat ca se pot obtine bani la buget doar prin cheltuirea mai eficienta a banului public. ”Este loc de economie. Parerea mea este ca se pot strange cel putin 2% din PIB, ceea ce inseamna undeva spre 3 miliarde de euro, numai din economii, numai din a strange putin cureaua, numai prin a cheltui mai eficient banul public.Eu spun ca asta se poate face fara sa te atingi de salarii”, a precizat el. Geoana a adaugat ca se poate face economie si in zona de investitii in bunuri si servicii.  ”Nu mai cumparati plasme, nu mai cumparati cele mai bune masini. Stati macar un an fara sa cumparati lucruri neesentiale si dirijati voi – autoritati publice, centrale si locale, ministere, agentii, companii natioanle, consilii judetene, primarii – toti banii pe care ii aveti catre investitii. Un podet la tara, o canalizare, un proiect prin care se misca ceva”, a indemnat Geoana.
El a mai spus ca i se pare normal sa se ‘stranga surubul’ acolo unde este mare risipa din banii publici, dar nu crede ca este normal sa se spuna, chiar in situatie de criza, ca ‘acela cu venituri mici trebuie sa fie cel pe care trebuie sa-l inghetam, sa-l bagam la congelator, doar pentru ca nu avem bani pentru celelalte”.
”Haideti sa reducem cheltuielile acolo unde chiar se face risipa foarte mare”, a mai spus presedintele PSD.