Funeriu: Nu-mi e rusine pentru ca am spus ca substantivul coleg e neutru

Funeriu: Nu-mi e rusine pentru ca am spus ca substantivul coleg e neutru

Daniel Funeriu a afirmat, joi, ca nu ii este rusine pentru greseala gramaticala pe care a facut-o, legata de genul substantivului "coleg", a dat asigurari ca ministrul Educatiei nu are probleme cu gramatica, apreciind, totodata, ca s-ar bucura daca, in politica, termenul coleg ar fi de gen neutru.

Liderul PDL Covasna: Fie ne batem ca orbii, fie plecam din tara
Voinescu: Cristian Preda e un luptator politic. As fi votat impotriva excluderii sale

Ministrul Daniel Funeriu a tinut sa precizeze, joi, intr-o conferinta de presa la Craiova, ca in momentul in care a sustinut ca substantivul "coleg" este de genul neutru se gandea la cuvantul "cadru", transmite corespondentul MEDIAFAX. "Toti oamenii de buna credinta care au urmarit acest mare subiect au remarcat un lucru foarte simplu, si anume ca, in plenul Senatului, domnul Georgica Severin imi spusese ca, dupa ce folosisem cuvantul «cadru», ca acest cuvant este de genul feminin. Cand am mers la tribuna sa-i spun ca este genul neutru, dintr-o neatentie am folosit cuvantul «coleg», desi eu ma gandeam la cuvantul «cadru»”, a afirmat Daniel Funeriu. El a tinut sa-i asigure pe jurnalisti ca ministrul Educatiei din Romania nu are probleme cu gramatica.

"Vreau sa va asigur ca ministrul Educatiei din Romania nu are astfel de probleme. Referitor la cuvantul «coleg» sa stiti ca in politica m-as bucura ca acest cuvant sa fie de genul neutru, pentru ca avem foarte multi colegi si prea putine colege. Daca am avea mai multe colege si daca acest cuvant «coleg» ar capata, cel putin in politica, un caracter neutru, ne-ar fi mult mai bine”, a mai spus Daniel Funeriu.

El a mai spus ca nu ii este rusine pentru greseala gramaticala pe care a facut-o in plenul Senatului. "Nu-mi este rusine. Sigur, cateodata iti mai aluneca piciorul si faci o inversiune de cuvinte, pentru ca nu esti foarte concentrat la ceea ce spui. Nu-mi este rusine ca am reprezentat cu cinste Romania ca olimpic international, nu-mi este rusine ca peste tot pe unde am fost mi-am luat doctoratul cu un laureat Nobel, nu-mi este rusine ca am condus cercetari in cele mai reputate institute din lume, nu-mi este rusine ca am castigat unul dintre cele mai mari granturi in Europa, pentru a avea un grup de cercetare la Universitatea Tehnica din Munchen si nu-mi este rusine ca mi-am luat bacalaureatul in Franta, asa e”, a mai spus Daniel Funeriu.

Intrebat daca in opinia sa este potrivit pentru functia de ministru al Educatiei, Funeriu a spus: "Cred ca sunt potrivit pentru aceasta functie". Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a fost criticat, marti, in plenul Senatului de mai multi parlamentari pentru comportamentul sau in fata acestei Camere, dar si pentru greselile gramaticale facute in timpul interventiei sale, cea mai grava fiind afirmatia conform careia "in Dictionarul explicativ al limbii romane, cuvantul «coleg» este neutru".