Fostul rector al Universitatii Oradea, 8 ani de inchisoare pentru frauda de 20 de milioane de euro

Fostul senator PSD Teodor Maghiar a fost acuzat de inselaciune si alte fapte de fals intelectual, uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale, insa decizia nu este definitiva. Fostul rector al Universitatii Oradea, Teodor Maghiar, a fost condamnat de magistratii Tribunalului Bucuresti la opt ani de inchisoare cu executare, pentru inselaciune si alte fapte de fals intelectual, uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale, insa decizia nu este definitiva, informeaza NewsIn.

Independentii vor sa-l suspende sase luni pe Geoana de la Senat
Vamesii si politistii de la Moravita isi furau spagile ascunse in doze de suc

Astfel, Tribunalul Bucuresti a decis, la inceputul lunii decembrie, sa il condamne pe Maghiar la 8 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune si la alte patru pedepse de cate trei luni de inchisoare pentru fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si doua fapte de uz de fals. Instanta a decis ca fostul rector va executa cea mai grea pedeapsa, cea de 8 ani de inchisoare, fiindu-i totodata interzise mai multe drepturi.

De asemenea, instanta a mentinut sechestrul instituit de procurori asupra unui autoturism al lui Maghiar si mai multor cladiri si terenuri. De asemenea, fostul rector a fost obligat la plata catre Ministerul Educatiei a unui prejudiciu de 882.045.609.000 de lei vechi, dar si la cheltuieli de judecata in valoare de 20.000 de lei, catre stat. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Procurorii DNA au dispus, in 2008, trimiterea in judecata a lui Teodor Maghiar, fost rector al Universitatii din Oradea, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals intelectual, uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale.

Potrivit DNA, in perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004, in calitate de rector al Universitatii Oradea, Maghiar  a intocmit si trimis, in mod repetat, la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), situatii statistice continand date nereale referitoare la numarul de studenti, precum si la alte persoane admise la studii pe locuri fara taxa, cunoscand ca, de numarul studentilor depinde dimensionarea alocatiei bugetare. Datele respective certifica in mod fals ca anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fara taxa intre 17.000 si 33.000 de participanti la studii, in realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. In felul acesta, inculpatul i-a indus in eroare pe functionarii MEC care au aprobat obtinerea, de catre Universitatea Oradea, a unor alocatii bugetare mai mari decat cele cuvenite. Mai mult, una dintre raportarile false a fost facuta de catre inculpat in cursul lunii noiembrie 2004, in numele Universitatii Oradea, in conditiile in care nu mai ocupa nicio functie de conducere. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la valoarea de 882.045.609.000 ROL (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentand diferenta dintre alocatiile bugetare efectiv acordate de minister si sumele ce s-ar fi cuvenit de drept in functie de numarul real al participantilor la studii pe locuri bugetate. In cauza s-a dispus disjungerea materialului de urmarire penala si continuarea cercetarilor fata de invinuitii Teodor Maghiar si Traian Teodor Maghiar, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in legatura cu eliberarea unui numar de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetateni straini care nu au fost inmatriculati si nu au urmat cursuri de pregatire ori specializare la Universitatea Oradea. Pentru intreaga suma rezultata ca fiind alocata in plus de la buget in urma supradimensionarii numarului de studenti de la Universitatea Oradea, MEC a precizat ca se constituie parte civila. Pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului Ministerului Educatiei si Cercetarii, in suma de 882.045.609.000 de lei vechi in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si aplicarea inscriptiei ipotecare asupra bunurilor inculpatului Maghiar Teodor constand in: un autoturism Mercedes Benz A 140, patru imobile (cladiri) cu valoare impozabila totala de 1.612.828,29 de lei, trei terenuri intravilan in suprafata totala de 3.171 mp.