Firmele, ajutate sa treaca peste criza

Consiliul Concurentei a avizat proiectul de hotarare de guvern privind schema temporara de ajutor de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de criza economica si financiara, cu un buget de aproximativ 220 milioane de euro, si a transmis Comisiei Europene notificarea acesteia.

PDL va nominaliza ministrul Muncii dupa Congres
Iliescu, despre unificarea Opozitiei: O armata de oameni, in care fiecare isi va gasi locul potrivit

„Obiectivul acestei scheme il reprezinta remedierea unor perturbari grave in economie cauzate de actuala criza economica si financiara. Ca urmare, se intentioneaza sprijinirea agentilor economici afectati de criza in vederea achitarii unor datorii catre institutiile publice, datorii comerciale sau salariale si pentru a le asigura o parte din disponibilitatile financiare necesare achizitionarii de materii prime, materiale si utilitati si finantarii unor proiecte de investitii absolut necesare in procesul de productie“, a declarat presedintele autoritatii de reglementare in domeniul concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Bugetul total al proiectului este de circa 220 milioane de euro, ajutoarele de stat putand fi acordate, in principal, sub forma de fonduri nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii, facilitati fiscale, esalonarea creantelor detinute sau preluate de entitatile publice, pentru a fi recuperate de acestea, fara perceperea de dobanzi. In cadrul acestei scheme, pot beneficia de ajutoare in valoare de maxim 500.000 de euro firmele aflate in dificultate din cauza crizei, din toate sectoarele de activitate, cu exceptia pescuitului si productiei primare a produselor agricole. Pentru a fi eligibili, solicitantii trebuie sa nu fie fost in dificultate economico-financiara la data de 1 iulie 2008 si sa nu fi beneficiat de un ajutor de stat incompatibil care nu a fost inca recuperat.

Totodata, acestia trebuie sa prezinte autoritatii furnizoare o declaratie pe proprie raspundere cu privire la orice ajutor de minimis si orice ajutor in baza cadrului temporar, in suma limitata, primit in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2010. Schema va fi pusa in aplicare dupa obtinerea aprobarii din partea Comisiei Europene si se va desfasura pana la 31 decembrie 2010. Si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) spune ca vrea sa dea o mana de ajutor companiilor care trec pri perioade mai grele din cauza crizei. ARB arata ca, in actuala conjunctura economica, restructurarea unui credit la care imprumutatii intampina probleme cu rambursarea este o alternativa importanta pentru evitarea executarii silite a garantiilor.