Sedinta Senatului, suspendata. Puterea a parasit sala blocand votul pentru membrii CNI

Sedinta Senatului, suspendata. Puterea a parasit sala blocand votul pentru membrii CNI

 Lucrarile Senatului au fost suspendate marti, dupa ce s-a incercat validarea noilor membri CNI, deoarece PDL a dorit amanarea votului pe motiv ca in sala nu sunt prezenti toti candidatii, pe cand opozitia a cerut validarea in sedinta curenta. Cand s-a ajuns la votul pe noii membri CNI, au existat propuneri privind amanarea validarii deoarece in sala erau prezenti doar trei dintre candidatii propusi, informeaza NewsIn. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a aratat ca nu exista motiv pentru "a-i plimba" pe cei trei din nou, saptamana viitoare, pledand pentru vot in sedinta curenta.

Vladescu: Negocierile cu FMI nu vizeaza cresteri de impozite sau taxe in 2010 sau 2011
Romania, tara celor peste 50 de sarbatori legale. Alte 8 zile nationale, propuse pentru instituire

O pozitie asemanatoare a avut si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, care a cerut ca votul sa fie dat si in absenta candidatilor. Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a propus in schimb amanarea validarii pana saptamana viitoare. Propunerea a fost respinsa insa de plen, cu 50 de voturi „impotriva” si 41 „pentru”, moment in care Radulescu a cerut o pauza de 45 de minute. Presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, a anuntat ca va fi acordata o pauza de 10 minute, insa aceasta nu a avut rezultate, democrat-liberalii acuzand „unii lideri” de grup ca nu au participat la consultare pentru ca au stat pe hol, la tigara.

Melescanu a acordat o noua pauza de consultari, de cinci minute, timp in care senatorii au inceput sa paraseasca lucrarile plenului. La scurt timp, vicepresedintele Senatului a anuntat lipsa cvorumului. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a acuzat PDL ca a parasit lucrarile, impreuna cu o parte a senatorilor UDMR si UNPR. „Sa se constante ca puterea nu este de acord ca astazi sa dam votul pentru consiliul ANI”, a spus Hasotti. Interventia liberalului a starnit o serie de reactii din partea puterii si opozitiei, liderii acuzandu-se intre ei de tergiversarea lucrarilor. Senatorii au continuat sa discute pe acest subiect si dupa constatarea lipsei de cvorum, opozitia anuntand ca plenul de marti este dovada ca alesii puterii nu mai au majoritatea in Senat.

Dupa 15 minute de dezbateri, sedinta a fost suspendata, fara a se mai vota validarea membrilor CNI si convocarea Consiliului. Din CNI ar urma sa faca parte ca membri titulari Cynthia Carmen Curt  (propunere PDL),  Simona Maya Teodoroiu (propunere PSD), Arin Alexandru Avramescu (propunere PNL), Peter Zsuzsanna (propunere UDMR),  Tiberius Florin Tanase (propunere minoritati nationale), Lidia Barac (Ministerul Justitiei), Octavian Teodor Deaconu (Ministerul Finantelor Publice), Decebal Lohan (Asociatia Municipiilor din Romania), Ionel Chrita (Asociatia Oraselor din Romania), Emil Draghici (Asociatia Comunelor din Romania), Marian Niculescu (ANFP – functionari publici), Bondi Gyongyike (ANFP- inalti functionari publici), Razvan Codru Vrabie (organizatiile societatii civile). In cadrul nominalizarilor de membri in CNI nu au fost acceptate propunerile grupului parlamentar al independentilor.