Eckstein nu vrea „tigan” in loc de „rom”

Eckstein nu vrea „tigan” in loc de „rom”

 Consilierul prezidential pe problemele minoritatilor, Peter Eckstein Kovacs a afirmat ca, in opinia sa, din moment ce s-a luat o hotarare privind folosirea terminologiei de "rom", ea ar trebui mentinuta, cu atat mai mult cu cat este sustinuta de organizatiile etniei respective.

Vladescu: Era foarte usor sa mintim in continuare
Avertismentul lui Lazaroiu pentru Catalin Predoiu

„Sunt foarte convins de faptul ca denumirea care este corecta, acceptata, care se foloseste in limbajul diplomatic, in documente este aceea de rom (…) Este o chestiune pe care au decis-o romii, si nu de acum, ci de acum zeci de ani. Din moment ce aceasta hotarare a fost luata, buna-rea, cred ca trebuie sa fie respectata, e vorba de o autodefinire, ungurului nu-i place sa-i zici ca e bozgor sau altceva, asa e si cu ei. Ei se considera, in majoritatea lor, si oficial, si international, sunt romi. Eu cred ca trebuie respectata aceasta opinie, e parerea mea personala”, a subliniat Eckstein, informeaza NewsIn.

El a precizat ca decizia de schimbare a denumirii in „rom” s-a facut, in anii ’90, printr-un ordin al ministrului de externe, aplicat pentru corespondenta oficiala in care sa nu se foloseasca termenul de tigan, considerat jignitor. „Nu poti prin lege, chiar Guvernul Boc ori Prigoana… e Partida Romilor, de exemplu. Tu poti printr-o lege sa schimbi denumirea partidului? Vine maine Prigoana sau Boc si zice ca nu mai este PNL-ul pentru ca ‘liberal’ nu suna bine. Sa fie Partidul National al Columbofililor, nu se poate. Sunt lucruri prin care agitam spiritele degeaba”, a conchis Ecketein. La randul sau, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a spus ca are indoieli ca prin lege se poate schimba denumirea unei comunitati fara s-o consulti.

 

Interventia celor doi consilieri prezidentiali a avut loc in contextul in care deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Parlament o propunere legislativa de folosire in actele oficiale din Romania a termenului tigan/tiganca in scopul evitarii confuziei care se poate crea cu denumirea de roman, initiativa cu care Guvernul ar fi de acord, in baza recomandarilor Academiei Romane.