Deputatul PSD Cristian Rizea, in vizorul ANI. Nu poate justifica 300.000 de euro

Deputatul PSD Cristian Rizea, in vizorul ANI. Nu poate justifica 300.000 de euro

Deputatul Cristian Rizea, care este anchetat de DNA pentru deturnarea a 1,1 milioane de euro din fondurile europene, a intrat si in vizorul Agentiei Nationale de Integritate.

Basescu: Apreciez ca PDL ii exclude pe cei arestati; cum ii sta PSD cu Voicu sustinandu-l pe Ponta?
Profesorii ii raspund lui Basescu: Muncim 40 de ore pe saptamana

Potrivit inspectorilor ANI, deputatul PSD nu a trecut in declaratia de avere toate veniturile dobandite in timpul exercitarii functiei de deputat in Parlamentul Romaniei, in anii 2009 si 2010. Dupa ce a verificat averea lui Rizea si a sotiei acestuia, ANI a constatat ca exista o neconcordanta intre veniturile care apar in declaratia de avere si bunurile detinute de cei doi soti. Vorbim de o suma de aproximativ 300.000 de euro. La o analiza mai amanuntita, inspectorii ANI au descoperit ca averea detinuta de sotii Rizea, conform datelor inscrise in evidentele fiscale, este de aproape 400.000 de euro. Asta in conditiile in care Cristian Rizea pomenise in declaratia de avere venituri totale obtinute de el si de sotie de doar 70.000 de euro. Deputatul PSD este banuit si de spalare de bani. Este vorba de doua tranzactii bancare suspecte in valoare de 700.000 de euro si 200.000 de euro. Sotii Rizea detin cinci conturi bancare in lei si euro. Prin intermediul unuia dintre conturi, la data deschiderii acestuia, au fost efectuate plati de 700.000 de euro si 200.000 catre titularii de cont, sume extrase integral in aceeasi zi. Totodata, deputatul PSD nu a platit impozit la stat pentru doua tranzactii imobiliare efectuate in martie 2006, contra sumelor de 210.000 de lei si respectiv, 190.000 de euro. In urma celor constatate, ANI a sesizat Comisia de Cercetare de pe langa Curtea de Apel Constanta, Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Rizea, despre ancheta ANI: E un dosar politic, imi voi dovedi in instanta nevinovatia

Deputatul PSD Cristian Rizea a declarat, pentru NewsIn, ca ancheta ANI in cazul sau reprezinta un demers comandat politic pentru "denigrarea imaginii" sale, fapt confirmat de faptul ca nu ar fi fost citat de inspectorii ANI si de faptul ca ancheta a vizat o perioada in care nu era demnitar. "Nu m-au chemat niciodata cei de la ANI si este o mizerie, o facatura. Eu am toate documentele in regula, abia astept sa merg in instanta sa-mi dovedesc nevinovatia, sa vad ce mai face ANI atunci. Totul e o comanda politica doar pentru denigrarea imaginii celor care au fost cei mai acizi critici pana in acest moment ca parlamentari din opozitie la adresa actualului regim. Se incearca si cu colegii mei mai tineri pentru ca e un grup asupra caruia incearca sa se arunce o pata de imagine", a acuzat Rizea. El a sustinut ca "tranzactiile bancare suspecte" invocate de ANI sunt de fapt niste tranzactii imobiliare din perioada in care nu era demnitar al statului. "Sunt din perioada 2006, nu sunt suspecte, sunt doar pentru unii astfel, e vorba de niste tranzactii imobiliare care s-au facut transparent, s-au platit taxe la stat, stau la dispozitia tuturor institutiilor abilitate cu documentele respective, chiar daca ele s-au desfasurat acum 5-6 ani cand nu eram parlamentar, iar legea ANI arata ca nu are atributii sa cerceteze decat pe perioada in care un cetatean roman este demnitar", a mai spus deputatul PSD. "Daca vroiau sa ma citeze, aveau unde, puteau sa trimita la grupul parlamentar PSD, cu siguranta aveau unde ca sa nu se interpreteze altfel prin posta ca s-a pierdut, ca nu stiu ce. Daca m-ar fi chemat, nu ar mai fi existat o speta in acest sens, dar ei (ANI, n.r.) nu au vrut decat sa faca tam-tam", a mai explicat Rizea. ANI a constatat in cazul deputatului PSD Cristian Rizea o suma de 300.000 euro nejustificata, tranzactii bancare suspecte in valoare de 900.000 de euro si a sesizat Comisia de Cercetare a averilor de pe langa Curtea de Apel Constanta, dar si Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Comisia Europeana a notificat Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) ca trebuie sa returneze, in termen de 20 de zile, peste un milion de euro cheltuiti nelegal, in perioada 2003-2005, cand la conducerea institutiei se afla actualul deputat PSD, Cristian Rizea, a anuntat in iunie ANST.

Suma pe care ANST trebuie sa o returneze a fost constatata in urma raportului de audit  intocmit de Comisia Europeana ca diferenta intre suma platita de catre Comisie Romaniei de 1.748.081,20 euro si suma platilor efectiv declarate eligibile de 656.830,38 euro. De altfel, deputatul Cristian Rizea este cercetat si de catre Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul penal 27/P/2011, in ceea ce priveste modul de utilizare a fondurilor europene  nerambursabile acordate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor, pentru perioada 2003-2005.