Cum te poti razbuna legal pe patron daca refuza sa iti dea liber pe 30 noiembrie

Cum te poti razbuna legal pe patron daca refuza sa iti dea liber pe 30 noiembrie

Anul acesta avem liber si pe data de 30 noiembrie, pentru ca Ziua Sfantului Andrei a fost declarata sarbatoare legala. In cazul in care patronul refuza sa va dea liber si va solicita sa veniti la serviciu, este bine sa va cunoasteti drepturile.

Primul avion supersonic romanesc construit de ARCA: IAR 111
Ministerul Sanatatii: In 2015 au fost 28 de cazuri de meningite meningococice si un deces, cel al nepoatei lui Dumitru Prunariu

Astfel, in cazul in care prezenta dvs. este absolut obligatorie, atunci aveti dreptul ca in urmatoarele 30 de zile sa va luati liber intr-o alta zi.

Daca patronul va cheama la serviciu in mod abuziv – activitatea desfasurata nu necesita prezenta dumneavoastra – atunci puteti sa il reclamati la Inspectoratul Teritorial de Munca sau sa il dati in judecata. Sau chiar ambele variante. Trebuie sa stiti ca, pentru incalcarea acestui drept al dumneavoastra, patronul poate fi amendat cu o suma intre 5000 si 10000 de lei, scrie jurnalul.ro.

In situatia – extrem de rara – in care patronul nu v-ar putea acorda ziua libera nici in urmatoarele 30 de zile, atunci trebuie sa stiti ca, potrivit legislatiei muncii, aveti dreptul la un  "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".