Corlatean anunta reluarea negocierilor cu Rusia pentru TEZAUR

Corlatean anunta reluarea negocierilor cu Rusia pentru TEZAUR

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a propus partii ruse, in vizita oficiala la Moscova, reluarea lucrarilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, primind deschidere pentru fixarea unei date clare a viitoare reuniuni a comisiei.

Intelectualii romani protesteaza impotriva taxarii suplimentare a drepturilor de autor
ASUR cere demisia ministrului Finantelor Publice si impozitarea Bisericii

"Putem discuta cu deschidere subiecte care prezinta o simbolistica speciala, aparte, pentru cele doua parti, inclusiv – si aceasta a fost propunerea pe care am facut-o si am primit deschidere – de a stabili o data clara si cu o agenda bine definita pentru o noua reuniune a comisiei mixte romano-ruse", a afirmat Corlatean, dupa intrevederea cu omologul rus Serghei Lavrov.

El a mai precizat ca "din pacate" dupa 2006 aceasta comisie nu a mai avut reuniuni oficiale. Corlatean a mai precizat ca este "satisfacut" de continutul si spiritul deschis al discutiilor de la Moscova. Seful diplomatiei afirma pe 21 iunie, la Gandul.live, ca in actualul context al relatiei politice cu Moscova se poate lucra "rational" pentru a avea o agenda concreta a Comisiei mixte de istorici in care se discuta si problema Tezaurului Romaniei.

"Vom discuta tot ceea ce este important sa fie discutat si pentru partea romana", a afirmat Corlatean, intrebat daca in vizita pe care o va face in iulie la Moscova va ridica si chestiunea Tezaurului.El a aratat ca o intalnire a copresedintilor roman si rus a acestei comisii a avut loc in octombrie 2012 la Moscova si urma sa fie reluata discutia in martie la Bucuresti, insa a fost amanata.

Corlatean a specificat ca are speranta personala ca problema Tezaurului va fi "reglata corect" la un moment dat. "Personal, am speranta ca acest lucru, care tine de o simbolistica extrem de importanta pentru natiunea romana si care, le-am spus-o rusilor, se transfera generatie de generatie si institutiilor romanesti, fie BNR, fie MAE, dupa foarte multi ani care s-au scurs, cred ca putem avea si resursele interne si maturitatea politica sa ajungem la un anumit moment in situatia de a regla corect aceasta chestiune", mai spunea ministrul pe 21 iunie.