Cele mai importante momente din viata regelui Mihai

Regele Mihai a murit marti, 5 decembrie 2017, dupa aproape doi ani de la retragerea din viata publica. Iata mai jos cele mai importante momente de via

UNPR va incheia un protocol de colaborare cu Partidul Romilor pentru sustinerea lui Ponta la Presedintie
Nastase: Legea pensiilor militare, numite acum „nesimtite”, a fost initiata de Guvernul Isarescu

Regele Mihai a murit marti, 5 decembrie 2017, dupa aproape doi ani de la retragerea din viata publica. Iata mai jos cele mai importante momente de viata ultimului rege al Romaniei:

25 octombrie 1921 – Mihai se naste la Castelul Foisor (Peles).

20 iulie 1927 – La moartea lui Ferdinand I, Mihai devine Regele Romaniei, sub o Regenta.

8 iunie 1930 – Mihai este detronat de tatal sau, Carol al II-lea.

6 septembrie 1940 – Carol al II-lea abdica in urma pierderii Basarabiei si a Transilvaniei de Nord. Mihai revine la tron.

22 iunie 1941 – Romania intra in razboi contra URSS pentru Basarabia. Conducatorul Statului este maresalul Ion Antonescu.

23 august 1944 – Regele Mihai il aresteaza pe maresalul Antonescu cand acesta refuza iesirea din alianta cu Hitler. Lovitura de palat a dus la reintregirea Transilvaniei si la scurtarea razboiului in Europa.

21 august 1945 – ianuarie 1946 – Regele Mihai este in greva regala contra guvernului comunist. Anglo-americanii refuza sa intervina.

30 decembrie 1947 – Regele Mihai este fortat sa abdice. Premierul Petru Groza si seful partidului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej l-au amenintat cu executarea a o mie de studenti anticomunisti.

10 iunie 1948 – Regele Mihai se casatoreste in exil cu principesa Anna de Bourbon-Parma. Nunta are loc la Atena. Mari state occidentale refuzasera sa oficieze casatoria pentru a nu-l deranja pe Stalin.

26 martie 1949 – Se naste prima fiica a Regelui Mihai, principesa Margareta. Urmeaza Elena, Irina, Sofia si Maria.

1949 – 1989 – Regele Mihai este fermier in Anglia, broker la New-York, pilot al companiei comerciale Lear Jeats/ Geneva si initiatorul unei companii de electronice in Elvetia. In fiecare an, transmite mesaje romanilor la Europa Libera, Vocea Americii si BBC.

25 decembrie 1990 – Regele Mihai si familia sunt opriti pe autostrada Bucuresti-Pitesti din drumul lor spre Curtea de Arges. FSN sustinea ca Regele ar fi intrat fraudulos in tara.

24-27 aprilie 1992 – Regele Mihai petrece Pastele in tara pentru prima data de la abdicarea fortata. Un milion de oameni il saluta la Bucuresti.

mai 2001 – Regele Mihai locuieste vreme de trei saptamani la Palatul Elisabeta care devine resedinta sa oficiala ca fost sef de stat.

25 octombrie 2011 – Regele Mihai tine un discurs in Parlamentul Romaniei: „Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie”.

2 martie 2016 – Regele Mihai se retrage din viata publica din motive de sanatate. Principesa Mostenitoare Margareta devine Custode al Coroanei.

5 decembrie 2017 – Regele Mihai moare.