CCR da lovitura de gratie binomului SRI-DNA: Datele culese de servicii NU pot fi mijloace de proba

Curtea Constitutionala a Romaniei arunca in aer dosarele penale intocmite cu ajutorul SRI, printr-o prevedere din motivarea deciziei 91, prin care a a

Diaconescu: Vrem evaluare UE pentru proiectele de explorare si transport de energie din Marea Neagra
Boc: Independenta justitiei e garantata de autoritati, fiecare sa raspunda pentru declaratiile lui

Curtea Constitutionala a Romaniei arunca in aer dosarele penale intocmite cu ajutorul SRI, printr-o prevedere din motivarea deciziei 91, prin care a admis partial o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. Potrivit CCR, informatiile culese de servicii, in baza legii 51, prin restrangerea unor drepturi si libertati, nu pot fi mijloace de proba in instanta.

„(…) dispozitiile legii privind securitatea nationala nu confera calitatea de proba/mijloc de proba datelor si informatiilor rezultate din activitati specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului, autorizate potrivit Legii nr.51/1991. Doar dispozitiile art.139 alin.(3) din Codul de procedura penala ar putea conferi calitatea de mijloc de proba inregistrarilor rezultate din activitati specifice culegerii de informatii, autorizate potrivit Legii nr.51/1991, iar nu dispozitiile art.11 lit.d) din Legea nr.51/1991”, precizeaza CCR in paragraful 35 al motivarii deciziei 91 din 28 februaroe 2018.

Motivarea se refera la decizia prin care CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile articolului 3 litera f) din actul normativ supus controlului, conform caruia constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei „subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale”.

Precizarea din motivarea deciziei CCR merge mult dincolo de obiectul sesizarii. Practic, decizia ar putea nu doar sa anuleze unele probe din dosare penale, ci si sa faca foarte dificila valorificarea in instanta a viitoarelor informatii obtinute din filaje si interceptari.