Candidatii la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului vor sustine astazi ultima proba scrisa

Candidatii la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat vor sustine astazi ultima proba scrisa – cea la alegere a profilului si specializarii,

Blaga: Pe Dan Diaconescu nu il intrece in cinism decat domnul Ponta
Vass: Guvernul isi mentine obiectivul de a flexibiliza Codul muncii, chiar cu riscul demiterii

Candidatii la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat vor sustine astazi ultima proba scrisa – cea la alegere a profilului si specializarii, potrivit calendarului aprobat de MEN.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A) se va desfasura in zilele de 24 si 27 august si va fi urmata de evaluarea competentelor in limba materna (proba B) in 28 august. Evaluarea competentelor digitale (proba D) are loc in zilele de 29 si 30 august, iar evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C) este programata in 30 si 31 august.

Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 1 septembrie, pana la ora 12,00. In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12,00 si 16.00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 6 septembrie.

‘Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7,30 – 8,30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio’, precizeaza MEN.

Potrivit metodologiei, nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, sustinerea tuturor probele scrise si obtinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

45.052 de candidati s-au inscris pentru a participa la sesiunea a doua a Bacalaureatului.