Basescu: Informatiile ajunse la Vanghelie i-au fost date de ofiteri MAI, care i-au devenit slugi

La Marian Vanghelie nu a ajuns nimic din arhiva de la MAI. Informatiile care au ajuns, totusi, la el, au fost oferite de ofiteri de la MAI, care au devenit "slugi" ale lui Marian Vanghelie, a spus, astazi, Traian Basescu, la Radio RFI. Mai mult, seful statului a sustinut ca la Marian Vanghelie nu a ajuns nicio informatie de la DGIPI care sa vizeze familia sa.

Curtea de Conturi: 3,5 mil. lei din Fondul de rezerva au fost cheltuiti nelegal intre 2007-2008
Reactii la respingerea lui Leonard Orban in PE – apel PDL pentru vot negativ?

T. Basescu: DGIPI avea mandate clare de ascultare pentru persoane din lumea interlopa care au fost copiate si folosite pentru santaj politic

Dupa ce, saptamana trecuta, seful statului a afirmat ca este posibil ca Marian Vanghelie sa detina casete din arhiva serviciului secret al Ministerului de Interne si asta pentru ca Dan Nica ar fi pus acel serviciu la dispozitia primarului Sectorului 5, dar si a altor persoane controversate, Traian Basescu a revenit asupra declaratiilor si a spus ca informatiile care au ajuns la Vanghelie au fost oferite de ofiteri de la MAI, care i-au devenit „slugi”, infirmand posibilitatea ca informatiile sa provina direct din arhiva DGIPI. La o zi dupa declaratia presedintelui Basescu, ministrul interimar al Internelor a a semnat eliberarea din functiile de adjuncti ai directorului general al DGIPI a comisarului-sef Paun Iordache si a comisarului-sef Trosca Florin, in locul lor fiind numiti Bujor Florescu si Robert Marin. „Arhiva nu a ajuns la Marian Vanghelie. Au ajuns informatii de la ofiteri ai MAI care au devenit slugi ale lui Marian Vanghelie. Ei merg la pachet. Ce mi se pare grav este ca DGIPI avea mandate clare de ascultare pentru persoane din lumea interlopa care au fost copiate si folosite pentru santaj politic”, a declarat Basescu. Seful statului a sustinut ca la Marian Vanghelie nu a ajuns nicio informatie de la DGIPI care sa vizeze familia sa. Scandalul a inceput pe 5 septembrie 2009, cand Marian Vanghelie a afirmat ca detine casete din arhiva DGIPI, care ar putea fi folosite in campania electorala contra lui Traian Basescu. Informatia a fost sustinuta ulterior si de colegul de partid a lui Vanghelie, Miron Mitrea. La scurt timp dupa declaratie, Vanghelie a revenit si a negat ca a avut acces direct la informatiile de la DGIPI. Insa a admis ca stie multe, pentru ca are „prieteni” in structurile de stat, dar care nu vor sa spuna ceea ce stiu. Si ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, a declarat vinerea trecuta ca arhiva „doi si-un sfert” „este la loc sigur, numai ca s-au copiat informatii strict secrete”, cazul fiind la Parchetul General. La sfarsitul lui septembrie, dupa ce Dan Nica atragea atentia ca alegerile prezidentiale ar putea fi fraudate, premierul Emil Boc a cerut revocarea sa, iar Traian Basescu a semnat decretul de demitere.