Basescu a promulgat Legea privind mica reforma in justitie

Basescu a promulgat Legea privind mica reforma in justitie

 Presedintele a vorbit, cu doua zile inainte de motiunea de cenzura si de marele miting de la Cotroceni, despre mica reforma in justitie. „Astazi am promulgat o lege extrem de importanta in mica reforma in justitie, legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor. Legea va face ca procesele sa se judece mai repede si mai bine.

Ion Iliescu se plange ca nu are caldura la birou
Vlad Moisescu demisioneaza din functia de vicepresedinte al PNL

Cu privire la recursul in interesul legii, s-a extins numarul structurilor care pot face recursul. Se creaza un complet specializat astfel incat aceste recursuri sa poata fi rapid judecate. Extrem de important este ca pentru judecarea recursului se creaza institutia judecatorului delegat care intocmeste un raport care se prezinta completului de judecata, in care propune si solutiile. Am convingerea ca in acest mod se clarifica foarte mult celebrele recursuri in interesul legii. Noua lege reglementeaza cand, cum si unde pot fi stramutate procesele.  Se face o extindere a notiunii de termen in cunostinta. Foarte multi reclamanti sau parti din proces schimbau avocatul si spuneau  ca se cere termen pentru ca avocatul sa ia la cunostinta. Se instituie obligatia judecatorului de a da termene scurte, chiar dupa o zi pe alta. Nu se mai pot da termene pentru anul viitor. In procese grele, la un moment dat, cand se ajunge, dupa mai multe termene, la situatia in care ca ultim argument se invoca lipsa de compenteta a instantei. Noua lege spune ca invocarea lipsei de competenta se poate face doar la primul termen. Legea limiteaza cazurile in care instantele de control pot trimite cazurile spre rejudecare. Apare un termen scurt, 5-7 zile, pentru sesizarea instantei de executare. Legea prevede interzicerea evacuarilor in perioada de iarna, intre 1 decembrie si 1 martie. Trebuie amanate pana la 1 martie. Legea extinde sfera de competente teritoriale a executorilor judecatoresti.

Legea prevede ca in cazul divorturilor sa fie recomandata medierea. Legea statueaza introducerea divortului pe cale administrativa, la notar. Aceasta prevedere intra in vigoare la 60 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Functionarea ICCJ: se desfiinteaz completul de 9 judecatori si se infiinteaza cate doua complete de judecatori.

Modificarile aduse la Codul penal sunt importante.

Solutionarea cererii de eliberare provizorie, situatii in care se afla foarte multi condamnati. Se va face de judecaorul de libertati, specializat in astfel de solicitari. Se accepta si alte tipuri de expertiza an materia interceptarii comunicatiilor. Noua lege da dreptul partilor sa se adreseze unor experti cu conditia sa fie calificati pentru astfel de expertize.

Legea prevede eficientizarea institutiei mandatului de aducere. Se lasa tot mai putina marja acelora care incearca sa intarzie procesele. Va fi foarte dificil ca un om sa fie arestat si dupa aceea sa inceapa culegerea de probe. Procurorii cand merg in fata judecatorilor, trebuie sa aiba suficiente probe. Introduce si o noua institutie: judecarea in cazul recunoastrii vinovatiei. Am speranta ca peste 30 de zile, judecatorii si procurprii vor pune in aplicare prevederile noii legi. Legea care prevede TVA de 5% la alimente: Nu am primit aceasta lege. Va asigur ca imediat ce le voi primi ma voi pronunta cu celeritate. Pe ce sa mizati: o atitudine in concordanta cu interesul national.

A fost un principiu al meu sa nu ma amestec in ce se intampla in interiorul Parlamentului. Nu o voi face nici acum, dar nu pot sa observ un lucru. e clar ca din punct de vedere al procedurilot parlamentare, multi parlamentari sunt in situatia de a vota in necunostinta de cauza, dupa deget. O data cu opacizarea activitatii Parlamentului si aducerea la plen strict pentru votul final, s-a depreciat calitatea activitatii parlamentarilor. Mi-as permite sa spun ca trebuie reveni la dezbaterea in plen pe articole. Nu putem ajunge la dictatura a doi sefi de camere desi stiu bine cum au fost votate. O spun public: procedura de adoptare a legilor trebuie modificata. Mesaj pentru cei care au protestat la Cotroceni: protestele sunt indreptatite din punct de vedere al reducerii veniturilor. Nu este insa momentul ca oamenii politici, de dragul voturilor, sa faca concesii care sa duca Romania in derapaj. Cei care au vrut ca Romania sa treaca prin criza cu o populatie dezbinata, au reusit. Sunt decis ca impreuna cu guvernul sa contribui la a se lua masurile necesare pentru Romania pentru a ne reveni.

Raportul MAI despre protestul politistilor: Raportul l-am primit foarte repede. Este un raport profesionist pe care vreau sa il discut cu conducerea MAI. Vreau sa fiu un om liber. De ce trebuie sa stau cu politia dupa mine? Mesaj pentru invatatoarea aflata in greva: Nu imi pare bine deloc, cred ca nu asa se pot rezolva problemele generale de care dumneaei vorbeste. Regret faptul ca un dascal e in greva foamei ».