Boc: Votul de la Camera a fost o greseala pe linie. Asteptam decizia lui Basescu

Boc: Votul de la Camera a fost o greseala pe linie. Asteptam decizia lui Basescu

Romanii au fost la un pas de a trai bine. Deputatii au votat, marti, pentru prima oara, spre binele poporului. Miercuri, insa, s-au razgandit. Votul de la Camera a fost o greseala, spun, acum, cei care au comis-o.

Basescu: Statul nu poate fi corupt sau necompetitiv fara un partener – mediul privat
Test de vigilenta parlamentara. Adriana Saftoiu a citit un fals discurs in fata deputatilor

Dupa ce deputatii au decis, marti, scaderea TVA pentru alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Emil Boc a atras atentia ministilor ca votul n-a fost altceva decat "o greseala pe linie". Premierul Emil Boc a purtat o serie de discutii cu ministrii Cabinetului sau, miercuri, despre situatia creata la Camera Deputatilor, prin adoptarea legilor de instituire a TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, atragandu-le atentia ca a fost "o greseala pe linie" si ca trebuie asteptata decizia presedintelui Basescu. "Situatia din Camera Deputatilor a fost discutata de premier cu ministrii, iar premierul le-a spus ca a fost comisa o greseala pe linie. Nu au fost analizate solutii, precizandu-se ca, deocamdata, se asteapta decizia presedintelui", au declarat surse participante la sedinta. Asadar, la o zi dupa ce au votat in favoarea acestor masuri, rand pe rand, actantii s-au spalat pe maini de "nestiinta" lor. Si, daca unii si-au recunoscut "vina", altii au preferat sa arate cu degetul spre liderii de grup care i-ar fi "indrumat" gresit. Ba mai mult, unii au recunoscut, senini, ca au aflat de la televizor ce au votat cu doar o zi inainte.

Si totusi, daca votul dat in plen pentru scaderea TVA la alimentele de baza si pentru neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost sau nu "o greseala pe linie" ramane de vazut. Decizia finala ii apartine presedintelui Traian Basescu, legile urmand sa fie trimise spre promulgare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL, prin care TVA scade de la 24% la 5%, pentru alimentele de baza. Astfel, painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul vor avea TVA de 5%. Si tot marti, plenul a decis ca pensiile mai mici de 2.000 de lei sa nu fie impozitate. La finalul sedintei de Guvern de miercuri, purtatorul de cuvant Ioana Muntean a afirmat ca legile privind reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu respecta strategia fiscal-bugetara pe care Executivul a transmis-o Parlamentului.

Aceasta a precizat ca, in momentul de fata, nu se pune problema ca Executivul sa emita ordonante pentru a corecta efectele acestor legi, deoarece cele doua proiecte sunt in continuare in procedura legislativa, fiind trimise presedintelui catre promulgare.