Bisturiul care detecteaza cancerul si inlatura celulele tumorale, inventat de germani

Germanii au inventat un bisturiu de inalta tehnologie care poate detecta prezenta celulelor maligne in timpul unei operatii. Inventia revolutionara detecteaza prezenta celulelor canceroase printr-un asa numit fum chirurgical, un gaz creat cand chirurgii folosesc instrumente fierbinti pentru a taia sau cauteriza. Feedbackul instantaneu inseamna ca doctorii pot fi siguri ca au indepartat toate celulele canceroase.

Chris Brown, acuzat ca a furat un telefon mobil
Sefii Politiei Timis si primarul din Recas au fost ARESTATI pentru 30 de zile

Chirurgia este o parte vitala a celor mai multe tratamente canceroase. Dar pentru chirurgi este extrem de greu sa fie siguri ca au indepartat toata tumoarea.

In acest moment, ei folosesc scanari ale tumorii pentru a-si da seama inainte de operatie ce trebuie sa indeparteze. In cele mai multe cazuri, taie cativa centimetri in plus din tesutul inconjurator pentru a fi siguri. Ultima inventie, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania. Au luat un bisturiu electric, care produce fum cand taie prin tesut, si l-au legat de un instrument denumit spectometru de masa, un instrument folosit in laborator pentru analiza chimica. Poate identifica mii de tipuri de molecule prin analiza densitatii lor si incarcaturii electrice. Echipa germana a descoperit ca prin tragerea fumului chirurgical in spectometrul de masa pot avea afla imediat daca tesutul taiat e canceros sau nu.

Pana acum, noul bisturiu a fost testat doar pe animale, insa va fi incercat si pe oameni in luna noiembrie.