Basescu: Nu exista conditii tehnice pentru exportul de gaz

Basescu: Nu exista conditii tehnice pentru exportul de gaz

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca in prezent in Romania nu exista conditii tehnice pentru exportul de gaz, referindu-se la scrisoarea de pre-infringement trimisa de Comisia Europeana saptamana trecuta Guvernului privind interdictia pentru exportul de gaze din tara noastra.

Alocatia familiala, taiata pana la finele anului daca nota copilului este mai mica de 8 la purtare
PMP Mehedinti a depus plangere impotriva a patru politisti care ar fi agresat mai multi simpatizanti

"Pentru liniste, va pot spune ca sigur Comisia Europeana isi face treaba, pentru ca odata intrat in Uniunea Europeana trebuie sa respecti regulile jocului, dar va pot spune ca in momentul de fata nu exista conditii tehnice pentru ca Romania sa poata exporta gaz, Romania doar poate primi gaz. Depinde de Romania cand va avea aceste conditii tehnice", a afirmat Basescu, fiind intrebat de un jurnalist despre procedura declansata de Comisia Europeana.

De asemenea, el a aratat ca ar trebui intrebati despre acest lucru "cei care au privatizat Petrom", inclusiv premierul Victor Ponta care era sef al Corpului de control al primului-ministru in perioada guvernarii Adrian Nastase. "Pai, intrebati-i pe cei care au privatizat Petrom cand domnul Victor Ponta era sef al Corpului de control si in ce conditii au vandut si resursa subsolului, titeiul, si 50% din gazele tarii, pe care le exploata tot Petrom", a spus Basescu.

Comisia Europeana a declansat, in 21 noiembrie 2012, procedura de infringement in cazul Romaniei privind interdictia in domeniul exporturilor de gaze produse in Romania de catre OMV Petrom si Romgaz. O scrisoare a fost trimisa pe aceasta tema Guvernului de la Bucuresti, Comisia Europeana asteptand un raspuns in urmatoarele doua luni, a declarat luni Carlo Corazza, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Romania nu poate fi in situatia de a exporta gaz romanesc in timp ce importa gaz rusesc la un pret triplu, el precizand, in acest context: "Doamna Merkel merge foarte des la Moscova, eu si daca trec prin fata ambasadei (…) aud ca sunt vandut Moscovei".

Intrebat, luni, intr-o conferinta de presa la USL, daca a primit scrisoarea din partea Comisiei Europene legata de situatia comertului cu gaz din Romania, Ponta a spus ca a fost informat despre acest subiect de catre ministrul Chitoiu.

"Il sustin pe domnul Chitoiu, m-a anuntat. Ideea e urmatoarea: exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca trebuie sa lasam sa exportam, dar pe de alta parte am si o raspundere politica si domnul Chitoiu are sprijinul meu sa gasim o solutie (…) Apropos de faptul ca unii sunt mai egali decat altii, noi importam cu 450 mia de metri cubi de la Gazprom, Germania o importa cu 180, tot de la Gazprom. Asa ca vedeti cum e cu egalitatea? Dar doamna Merkel merge foarte des la Moscova, eu si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern aud ca sunt vandut Moscovei si Vocii Moscovei", a spus Ponta.

El a mentionat ca actuala "solutie" de a exporta gaz romanesc si de a importa gaz rusesc "e o catastrofa pentru Romania, nu doar pentru populatie, ci pentru industrie de data asta".