Baconschi, de acord cu Basescu: il vede pe Blaga presedinte PDL. Are insa o conditie

Baconschi, de acord cu Basescu: il vede pe Blaga presedinte PDL. Are insa o conditie

 Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sustine ca "nu are nicio obiectie" la scenariul in care Vasile Blaga va prelua sefia PDL, atata vreme cat fostul ministru de interne ar sustine Platforma populara, la care lucreaza Baconschi. Si presedintele Traian Basescu il vedea pe Vasile Blaga sef la partid. Blaga declarase recent ca daca va candida la sefia partidului nu o va face din partea niciunei platforme.

Alegeri in PDL: Vasile Blaga vrea totul sau nimic
INCENDIU la Teatrul National: oamenii sunt evacuati

Ministrul Teodor Baconschi spune ca va lucra pentru viitoarea conventie de alegeri a PDL la o motiune de candidatura populara si ca spera ca aceasta sa aiba un rol unificator in partid. „Nu m-am gandit inca pe ce (functie in PDL) voi candida. Deocamdata, prin Fundatia Crestin-Democrata in legatura cu Institutul de Studii Populare, vom lucra la textul unei motiuni populare. I-am zis populare, si nu crestin-democrate pentru ca ea e inclusiva. Dreapta la noi e plurala. Nu avem doar liberali, doar populari in sensul crestin-democrat, avem foarte multi oameni de dreapta cred iesiti din matricea anti-comunismului de la noi, de exemplu, care sunt mai pe linia dura in sensul ortodoxiei. Avem foarte multe sensibilitati, fostii taranisti, electoratul lor. Toate aceste miscari trebuie sa isi gaseasca in echilibrul pe centru al unei motiuni populare o buna oglinda si in acelasi timp un magnet unificator”, a explicat seful diplomatiei, intr-un interviu acordat HotNews-RFI, informeaza NewsIn.  Realizatorul l-a intrebat apoi daca si el il vede, ca si Traian Basescu, pe Vasile Blaga, drept un posibil sef al PDL, iar Baconschi a aratat ca nu are obiectii la scenariul candidaturii lui Blaga pentru conducerea PDL, atata timp cat acesta ii va sprijini platforma populara de care vorbise anterior. „E adevarat, este un veteran si un stalp al partidului, un om activ, muncitor, respectat pentru capacitatea lui de a-si tine cuvantul. N-am niciun fel de obiectie la acest scenariu, atata timp cat sprijinul promis de domnul Blaga pentru platforma populara, pentru proiectul la care m-am inhamat si eu, este limpede. Deci nu vad tehnic niciun fel de problema ca partidul sa aleaga o astfel de varianta, dar nu cedez de la dorinta mea legitima de a reforma partidul si, in acelasi timp, de a-i da o baza de valori clara pentru ca viitorul lui sa fie securizat”, a precizat el. Intrebat daca vrea sa spuna de fapt ca isi doreste ca Vasile Blaga sa candideze pentru presedintia PDL „chiar pe platforma motiunii populare” pe care o sustine, ministrul a punctat: „Eu nu fortez o speculatie aici. Vasile Blaga a spus de cateva ori in public ca sprijina aceasta platforma”.

 

Basescu: Blaga, candidat la sefia PDL, dar nu si la presedintie

 

Teodor Baconschi nu e singurul lider politic care il vede pe Vasile Blaga in fruntea partidului. Si presedintele Traian Basescu considera la fel, recent. „Il vad ca fiind unul dintre politicienii foarte puternici ai PDL care ar putea castiga alegerile din partid, nu stiu daca si pe cele din afara partidului. Nu l-as sfatuit sa candideze la presedintie, dar poate sa conduca partidul”, a spus presedintele Basescu in urma cu mai bine de o saptamana.

 

Baconschi, interesat de Cotroceni

 

Baconschi a descris si cum isi vede el rolul in partid. „Ce pot sa fac eu este sa incerc, prin propriul meu angajament politic, intr-un partid de centru-dreapta, primenirea acestui partid, consolidarea lui doctrinara, scrierea unui nou contract politic cu clasa de mijloc care este electoratul nostru natural”, a afirmat el. Ministrul de Externe spune ca nu vrea sa produca ruperi in PDL. „Ecoul in partid este bun, nu vreau sa vin cu ideea ca eu sunt solutia cu majuscula. Pur si simplu stiu ce am de adus acestui partid, stiu ca el are nevoie de o fata noua. Nu vreau ca aceasta innoire sa fie formala si sunt convins ca exista in PDL suficient de multi oameni destepti, de buna-credinta care vad ca partidul are un potential de crestere si care probabil vor incuraja o asemenea schimbare. Evident ea trebuie negociata. Ori rupi un partid, spui: asta e o abordare proasta. Adica lipsita de finete tactica si de realism. In schimb, daca vii cu ideea: Si eu cred ca treaba asta poate fi inteleasa de toti membrii partidului si cred ca, printr-o negociere adecvata, vom putea ajunge la innoirea de care e nevoie”, a mai explicat acesta. Totodata, Baconschi a admis in interviul pentru Hotnews ca este interesat sa se inscrie in cursa pentru Cotroceni. Intrebat daca se vede ca un posibil candidat pentru functia suprema in stat, ministrul a raspuns: „Da. Nu cred ca pot anticipa asupra deciziei propriului meu partid politic si nici nu cred ca este momentul sa o fac. Dar nu cred ca, in aceasta ipostaza, daca destinul meu ma va duce acolo, as fi mai rau decat orice alt candidat, dimpotriva”.

El a facut si un portret ideal al viitorului presedinte. „Cred ca orice lider modern intr-o lume plina de pericole si de incertitudini trebuie sa fie cineva moderat, trebuie sa aiba deopotriva autoritate si vointa, eficienta si viziune. Astea sunt ingredientele daca e sa construim acest portret robot. In acelasi timp, trebuie cred sa fie cineva care ridica nivelul general al societatii romanesti, ii ajuta pe romani sa priveasca in sus, sa se impace unii cu altii si sa isi asume un proiect national care sa ne defineasca pentru urmatoarele decenii sau cel putin pana in 2020, sa elimine toate suferintele inutile prin care trecem. Si ma refer nu doar la sacrificiile cerute de iesirea din criza, cat suferintele morale prin care trecem”, a aratat seful diplomatiei.

 

Basescu il vede pe Baconschi candidat la Cotroceni

 

Si aici punctele de vedere ale lui Baconschi si Traian Basescu se intalnesc. „M-as uita la oameni de genul Baconschi, poate Preda. Domnul Baconschi nu este creatia mea. Baconschi este un intelectual bine definit, nu l-am creat eu. Cand a fost consilier la Cotroceni am constat ca aveam viziuni apropiate despre cum ar trebui sa evolueze societatea romaneasca. Poate ca romanii vor dori un alt tip de presedinte. Au avut tipul Ion Iliescu, mul cu privirea catre inapoi, catre socialimul cu fata umana, au avut tipul Emil Constantinescu, eu m-as caracteriza si poate ca romanii nu mai vor un presedinte jucator. Poate vor un intelectual cu viziune”, declara presedintele.

 

Furios pe televiziuni

 

In alta ordine de idei, Baconschi a criticat si modul in care presa, in special cea televizata, a reflectat evenimentul de lansare a Fundatiei Crestin-Democrate, care a coincis cu protestul nocturn de la Ministerul de Finante. „S-a facut un montaj stalinist unde mania proletara trebuia sa se reverse impotriva chiaburimii si a astora care stau cu sampania in mana in timp ce poporul se chinuie. E o caricatura penibila. In primul rand ca evenimentul ca atare a fost sobru si decent, fara niciun fel de exces, in al doilea rand l-am finantat prin eforturile membrilor fundatiei, nu am cheltuit niciun fel de ban public pentru lansare si cred ca aceasta contrapunere avea un decupaj cu totul tendentios care incerca sa scoata din atentia publica mesajul de baza al lansarii acestei fundatii, si anume: PDL are un orizont de innoire, are o baza de valori si destula unitate daca ne gandim ca in jurul lui Teodor Baconschi, cum spuneam, au fost toti greii partidului”, a afirmat ministrul.