Cele 7 trasaturi pe care e bine sa le cauti la un partener de cuplu

Chiar daca inaintam in varsta si acumulam experienta de viata, adesea ramanem uimitor de naivi si imaturi cand vine vorba de dragoste si de cautarea p

Andreea Tonciu nu renunta la „nasul de grecoaica”, dar isi mareste buzele pentru „Dansez pentru tine”
Ilie Nastase i-a dat Brigittei Sfat un inel de logodna de 22.000 de euro

Chiar daca inaintam in varsta si acumulam experienta de viata, adesea ramanem uimitor de naivi si imaturi cand vine vorba de dragoste si de cautarea partenerului potrivit de cuplu. Unii raman cu ideea utopica a unui singur suflet-pereche, asteptand ca acesta sa-i completeze.

Altii realizeaza ca exista multe persoane compatibile, care ar putea fi partenerii potriviti.
Dar esueaza cand vine vorba sa-i gaseasca. Multi dintre noi avem parca un talent sa alegem, sa ne indragostim fix de persoana cea mai nepotrivita! De ce? Nu pentru ca am fi masochisti – ci pentru ca punem pe primele locuri trasaturi care de fapt nu conteaza mai deloc pentru succesul unei relatii de cuplu.

Care ar fi primele trasaturi pe care le cauta oamenii, femei si barbati, la un potential partener? Daca ar fi sa facem o lista, ar arata cam asa:
♠ Simtul umorului – face intr-adevar o persoana agreabila, placuta – dar cu ce garanteaza ca vei avea o relatie buna doar pentru ca este amuzant/a? In plus, exista diferite tipuri de umor.

♠ Inteligenta – un concept si mai vag. O persoana creativa, artistica, poate considera ca cineva similar este inteligent, o alta rationalista si practica poate considera ca cineva ca ea este inteligent. Alta poate concluziona dupa profesie ca un om e inteligent (“e doctor, deci e destept”). Exisa atatea tipuri de inteligenta si tot atatea perceptii asupra a ce inseamna ca cineva e sau nu inteligent.

♠ Atractivitate – sigur ca cei mai multi ne indragostim de oameni atractivi, desi si aici se poate spune ca frumusetea este in ochii privitorului. Dar faptul ca partenerul tau arata de milioane nu va face relatia fericita!

♠ Profesie buna – care merge mana-n mana cu statutul social si cu banii, de obicei. Sigur ca este de inteles faptul ca vrei sa ai un partener de succes, a carui meserie o apreciezi si o respecti. Dar pe tine te intereseaza el/ea ca om, nu el/ea ca medic/profesor/bancher etc..

♠ Intelegere – ce inseamna aceasta mai exact? Multi vor un partener de cuplu intelegator, dar aceasta pentru ei inseamna ca acesta va fi de acord cu ceea ce zic si vor ei. Nu asta inseamna a fi intelegator, ci a accepta ca altii au alte idei si dorinte si a incerca sa armonizezi diferentele normale (nu sa inghiti si sa taci!).

♠ Romantism – fluturasi, flori, poezii. Ce frumos suna – dar daca nu ai 17 ani, stii deja ca nu asa e viata si nu asa sunt relatiile reale. Da, e grozav daca partenerul are idei romantice, dar daca este un romantic visator si idealist, ar cam trebui sa stii ca el cauta de fapt iubirea perfecta, el iubeste dragostea in sine si la un moment dat va fi dezamagit de relatia reala (cel mai probabil).

Atunci, CE trasaturi sa cauti la un partener de cuplu?
Nu va suna deloc romantic, ci cat se poate de practic. Dar asa trebuie daca e sa construiesti o relatie reala, de durata, matura si nu cauti doar aventuri incitante.

♥ Stabilitate emotionala – nimeni nu este perfect echilibrat, dar totusi unii sunt mai stabili decat altii. Daca partenerul tau are stari emotionale intense si contradictorii, trece de la una la alta, se infierbanta rapid (in sens rau ori bun), traieste mereu cu intensitate emotiile, se cearta des cu altii, cel mai probabil nu e prea stabil. Daca nu a reusit sa mentina o relatie pana acum, atunci e un semn ca nu are stabilitate. Asa cum trece de la o emotie la alta, si dragostea sa trece de la o persoana la alta…

♥ Bunatate – da, e cam vag, dar nu este chiar asa de dificil sa afli daca poti caracteriza o persoana ca avand un suflet bun, ca fiind empatica sau nu. Ii pasa de altii? Ajuta pe cei care au nevoie? Iubeste animalele si copiii? Nimeni nu spune ca trebuie sa cauti un sfant, doar un om care incearca sa fie bun, desi nu e deloc perfect.

♥ Loialitate – suna ciudat. Si nu e vorba de loialitatea sa fata de tine, ci de loialitatea sa in general: fata de prieteni, de familie, de principiile sale. Un partener loial nu-si incalca cuvantul si nu tradeaza. Daca relatia nu va merge, poti fi sigur/a ca iti va spune direct.

♥ Similaritate – desi se zice ca cele care se atrag sunt contrariile si desi poate fi adevarat cand vorbim de indragostire si aventura, o relatie matura merge mai bine daca cei doi se aseamana. Nu in toate – dar ca interese, preferinte si asupra a ceea ce vreti de la viata si relatie. Nu trebuie sa fie toate punctele bifate, insa cu cat aveti mai multe in comun (sau creati mai multe in comun), cu atat va veti simti mai bine unul cu altul.

♥ Simt practic – chiar si in dragoste este nevoie sa fii rational, sa gandesti si practic, nu doar idealist. Iar in viata este deja un skill necesar. Ce te faci cand ai un partener neorganizat, care nu-si face planuri pe maine, care nu se gandeste si la aspecte mai practice? Sigur, un strop de nebunie nu strica, insa toti invatam la un moment dat sa abordam si practic o situatie.

♥ Non-fatalism – un partener cu care poti construi o relatie de durata si bazata pe intelegere NU este un fatalist! Fatalismul se refera la ideea ca lucrurile care se intampla erau pre-determinate, ca asa a fost sa fie. Fatalistii nu prea se lupta cu situatia, nu prea se straduiec sa rezolve o situatie, crezand ca, daca s-a intamplat, asa trebuia sa fie. Ce inseamna asta intr-o relatie? Daca aveti probleme, un fatalist va ajunge pana la urma la concluzia ca relatia n-a fost sa fie, ca nu e cea pe care o cauta. Opusul sau, in schimb, realizeaza ca lucrurile se construiesc in timp, ca apar mereu dificultati si ca sta in puterea oamenilor sa schimbe situatia.

♥ O minte deschisa – stii persoanele care parca privesc doar intr-o directie si refuza sa-si intoarca privirea, sa vada si o alta perspectiva? Care cred ca ceea ce gandesc si ce spun ei este adevarul suprem si care nu accepta punctele de vedere diferite? Care raman inchistati in propria lor mica bula? Ai vrea sa traiesti cu o asemenea persoana? Abilitatea de a recunoaste ca nu ai mereu dreptate, de a invata noi lucruri de la altii, de a face noi lucruri si de a nu respinge o noua idee doar pentru ca e noua face un om sa fie mereu interesant si interesat.