Veste buna. Spitalele vor avea bugete mai mari in 2013

Veste buna. Spitalele vor avea bugete mai mari in 2013

Vesti bune pentru spitalele din Iasi. Bugetele alocate pentru anul 2013 sunt cu aproximativ 8% mai mari fata de anul 2012. Bugetul aprobat pentru 31 de spitale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este de 485.957 mii de lei.

Cutremur cu 26 de victime la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi
Numarul de viroze si preunomii, in crestere la nivelul judetului Iasi

Cea mai mare crestere a bugetului va fi a Spitalului „Sf. Spiridon“, de aproximativ 13,7% , cu medie lunara de 9.476,05 lei, urmat de Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria” cu un procent de crestere de 10,19%. Institutul de Cardiologie va avea un buget mai mare cu 27% decat in anul 2012.

„Situatia contractarilor este favorabila celor 31 de furnizori intrucat bugetul pe acest an este cu 8% mai mare. Spitalele care se confrunta cu probleme financiare si care refuzau semnarea contractului-cadru, vor primi un buget sufiecient pentru a-si putea acoperi cheltuielile. Ma refer la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Pediatrie «Sf. Maria» si Spitalul «Socola»“, spune Robert Danca, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi.

Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iasi, Spitalul de Psihiatrie „Socola“ si Spitalul de boli Infectioase „Sf. Parascheva“ sunt unitatile care s-au confruntat cu lipsuri mari la buget. Spitalul de Pediatrie a intarziat plata utilitatilor si a fost nevoit sa se descurce cu un buget mult mai mic. Plata in functie de complexitatea cazului a injumatatit, pentru luni bune, valoarea bugetului. Spre exemplu, la Spitalul de Pneumoftiziologie o interventie chirurgicala la nivelul toracelui era decontata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la valoarea de 4.400 de lei, dar prin DRG acesta a ajunsese la 1.900 de lei. Dar acum, pe langa cresterile bugetare, o mare parte din unitati vor putea deconta servicii medicale la un pret mult mai mare.