Veolia: pariul „Iasi”, castigat. Urmeaza Romania

Operatorii de agent termic din toata Romania au venit la Iasi sa vada minunea celui mai eficient sistem din tara. Chiar presedintele Ligii Nationale Habitat, Mihai Mereuta, sustine ca a fost uimit de eficienta implementarii proiectului de la Iasi.

Scandal cu impuscaturi intr-un bar din Iasi
A dat in judecata Politia din cauza… muzicii

„Vrem o asociatie nationala cu reprezentativitate in fata Guvernului”, spun sefii Veolia. Practic, compania care a preluat termoficarea de la Iasi a reusit sa obtina costuri reale cu 50% mai mici pentru populatie, introducand „module termice de apartament”

Cu o dimensiune comparabila cu a centralelor termice murale, modulele termice instalate de Veolia in cateva blocuri din Iasi si-au dovedit eficienta. Utilizatorii au raportat deja costuri la jumatate fata de cat plateau inainte, in sistem centralizat sau cu centrale termice. „Scopul este sa functionam cat mai mult timp pe centrala de la Holboca, pentru ca utilizeaza carbune si costurile agentului termic sunt reduse. Suportabile pentru populatie”, spun reprezentantii Veolia.

Organism national pornit de la Iasi

Saptamana trecuta, joi si vineri, Veolia Iasi a organizat Conferinta Comerciala „Termoficarea – pasi spre viitor”, in cadrul careia specialistii firmei care a preluat producerea si distributia de agent termic la Iasi a prezentat modul in care a reusit sa ajunga la performanta. Reprezentantii Veolia au condus, joi, in termocentrale si dispecerat reprezentantii celor mai mari companii de producere si distributie a agentului termic din Romania.

„In urma conferintei si a vizitelor de joi, de la centrale si dispecerat, dar si la blocurile unde s-a finalizat contorizarea individuala, participantii au lansat ideea infiintarii unei asociatii la nivel national, care sa grupeze operatorii serviciilor de termoficare din orasele mari si reprezentantii consumatorilor finali. Scopul este sa infiintam o asociatie care sa fie reprezentativa in ochii Guvernului si ministerelor, pentru promovarea reabilitarii termice complete a blocurilor. De ce spun asta? Pentru ca degeaba faci anvelopare si schimbi geamurile intr-un bloc. Scad costurile cu maxim 10%. Pentru o reabilitare termica eficienta este necesara schimbarea tevilor. Unde s-a procedat asa, costurile au scazut la jumatate”, a explicat Ana Maria Icatoiu, director comercial si de comunicare in cadrul Veolia Iasi.

Bilantul la 3 ani si jumatate de Veolia

Furnizorul de agent termic de la Iasi si-a prezentat bilantul pentru primii ani de activitate. „Dupa mai bine de 3 ani si jumatate de activitate a Veolia Energie la Iasi, avem cateva concluzii. In primul rand, avem un parteneriat solid cu toti clientii nostri. Am reusit sa inversam tendinta de deconectare a apartamentelor si cladirilor mari. In fiecare saptamana rebransam, deci clientii ne-au acordat increderea lor”, a precizat Ana Maria Icatoiu.

„In momentul zero, in vara anului 2013, am realizat un sondaj de opinie printre ieseni, indiferent daca erau sau nu clientii nostri. Am aflat astfel ca sunt trei mari nemultumiri: pornirea tarzie a incalzirii toamna, avariile numeroase si timpul pana cand apa calda ajunge la temperatura optima. Pentru a rezolva aceste probleme, nu a existat niciun sezon in care sa nu avem din timp, la Iasi, cantitatea de carbune necesara, am schimbat 12 kilometri de conducte de agent termic si am introdus 3.700 de metri de conducte de recirculare a apei calde”, a explicat Adrian Timofte, managerul echipei care se ocupa de portofoliul de clienti existenti.

Reprezentantii Veolia au precizat ca, in peste 3 ani, au existat 75.000 de contacte cu iesenii prin toate canalele de comunicare deschise.

Viitorul

In prezent, Veolia a finalizat contorizarea individuala in 6 blocuri din Iasi, fiind in lucru alte 8 blocuri. „Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, a fost foarte sceptic in privinta proiectului contorizarii individuale. Dar, cand a venit la Iasi si a vazut cu ochii lui, apoi a inceput sa discute cu beneficiarii, s-a convins ca proiectul este viabil. Costurile chiar sunt reduse si suportabile. S-a mai incercat in alte orase contorizarea individuala. Diferenta a fost ca la Iasi am cautat scari de bloc in care jumatate dintre locatari aveau centrale. Dupa ce s-a realizat contorizarea individuala, cei cu centrale au facut cerera de rebransare. Au putut vedea diferenta. Scopul este sa ducem in sistem locatari care s-au debransat”, ne-a mai spus Ana Maria Icatoiu.

Practic, proiectul Veolia presupune separarea distributiei agentului termic pe fiecare apartament. In apartamente se monteaza un modul termic asemanator unei centrale, care produce apa calda si caldura.

CALCUL OFICIAL

110 – Lei, apart. 2 camere, sistem centralizat
  36 – Lei, acelasi apartament cu modul termic

Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, a ramas uimit de ce a vazut la Iasi: „Nu am intalnit un astfel de model prin care apartamente deconectate din sistemul centralizat sa revina la sistemul centralizat. Eu nu sunt un fan neconditionat al distributiei orizontale si al sistemului, dar in situatia concreta in care imi arati un bloc cu 50% deconectati care revin la sistemul centralizat, in conditiile in care in 99% din cazuri disparea complet blocul respectiv din sistemul centralizat, consider ca este o realizare exceptionala”.