Universitatea Tehnica ‘Gheorghe Asachi’, in Top Shanghai 500

Universitatea Tehnica ‘Gheorghe Asachi’, in Top Shanghai 500

Universitatea Tehnica ‘Gheorghe Asachi’ din Iasi a fost inclusa, la domeniul Matematica, intr-unul dintre cele mai vechi si mai reputate clasamente internationale – Top Shanghai 500, au anuntat vineri reprezentantii institutiei.
 

Esti chirias ANL? Ai primit cadou rate cu dobanda BNR la cumpararea locuintei. Afla preturile
Imbracamintea second hand va poate imbolnavi
De anul acesta, in clasament nu se indexeaza doar universitatile in ansamblu, ci se iau in calcul si mai multe domenii de studiu. Astfel, la matematica aplicata, fara a avea o facultate dedicata acestui domeniu, TUIASI a fost clasificata in grupa universitatilor 401 – 500.
 
‘Shanghai este cel mai vechi, cunoscut si utilizat instrument in clasificarea universitara. Este realizat in China, din 2003, si functioneaza de atunci cu actualizare anuala. Spre deosebire de alte clasamente care iau in discutie un numar mai mare de universitati, acesta publica rezultatele doar pentru primele 500 universitati din lume luate in calcul, iar de anul acesta a inceput sa realizeze si clasificari pe domenii, nu doar global, pe universitati’, a declarat decanul Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului si specialist in rankingul universitar, Nicolae Hurduc.
 
In clasamentul Shanghai 500, Universitatea Tehnica din Iasi este cea mai bine clasata politehnica din Romania, fiind incluse un numar total de sase universitati romanesti: Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea ‘Babes-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea Bucuresti si Universitatea Craiova.
 
‘Este o pozitie foarte onorabila pentru noi, matematica fiind importanta pentru toate facultatile de inginerie din politehnica. Iar faptul ca avem aceasta performanta pe matematica este deosebit de important. In clasament se tine cont de numarul de articole stiintifice, importanta publicatiei, coeficientul de impact al revistelor, impact, citari… practic, tot ce tine de activitatea strict stiintifica. Sunt alte clasamente care iau in calcul perceptia cadrelor didactice despre universitatea x sau y, care este un sistem foarte relativ si subiectiv’, a precizat Nicolae Hurduc.
 
Conform acestuia, informatiile prezente in top sunt colectate individual de catre cei care realizeaza clasamentul preponderent din baza de date Thompson, un clasament care este, dupa cum il descrie Nicolae Hurduc, unul restrictiv.
 
‘Este o contributie a intregului corp profesoral, fiindca avem cercetatori care publica in zona de matematica de la mai multe facultati din universitate’, a incheiat decanul.
 
Universitatea Tehnica ‘Gheorghe Asachi’ din Iasi (TUIASI) este cea mai bine clasata institutie de invatamant superior din Iasi in clasamentul international SCImago, realizat de catre un grup de institutii din Spania specializat in vizibilitate si evaluare universitara.