Un politician de la Chisinau dezvaluie manevrele serviciilor ruse de infiltrare in Romania

Un politician de la Chisinau dezvaluie manevrele serviciilor ruse de infiltrare in Romania

Pentru prima oara este scoasa la iveala o schema de retea a serviciilor rusesti, de catre un cunoscut politician de la Chisinau, Vlad Cubreacov. Acesta a transcris o nota provenita dintr-o sursa de institutie si a publicat in serial pe blogul sau o parte din materialul informativ.

Ucigasul fratelui vitreg al Cordunenilor a cerut protectia Politiei
7 permise de conducere retinute

Datele ofera o perspectiva interesanta asupra functionarii spionajului rusesc si mai ales scot la iveala eforturile de penetrare a serviciilor rusesti pe teritoriul Romaniei folosind ca trambulina Chisinaul. In lumea serviciilor romanesti este bine cunoscuta importanta Iasiului si Galatiului ca centre operationale si de regupare a agentilor rusi.
Contraspionajul romanesc a demantelat cu niste ani in urma o baza de la Galati ce functiona practic la vedere, sub coordonarea unui cadru GRU, apropiat de Ion Iliescu, Vitalie Usturoi, un pion al lui Boris Birstein, un varf al unei retele moscovite cu baza in Israel. O buna parte a Republcii Moldova este controlata de urmasii lui Birstein si astazi. Agentul sau de baza din Romania, Vitalie Usturoi era patronul celebrei firme Valeologia (Chisinau), si era implicat in contrabanda cu arme si substante radioactive si de asemenea a avut un rol important in afacerea Țigareta II. Sub regimul FSN, Bancorex a acordat credite importante firmei lui Usturoi, credite nerambursate niciodata.
Aflam acum din dezvaluirile fostului deputat Vlad Cubreacov ca in aceeasi perioada in care agentul de legatura dintre Birstein si Ion Iliescu isi facea mendrele la Galati, serviciile rusesti erau extrem de preocupate sa controloleze mai aficient Iasiul. Centrala Iasi este un punct din care au plecat catre Bucuresti numeroase personaje, ajunse pe trepte inalte in politica si nu numai. “Despre Centrul de la Iasi, datele sunt extrem de lapidare la SIS. PE linia SVR se planifica o „actiune de penetrare directa” a acestui centru de catre agentura rusa, fara asistenta SIS”. Desi SIS-ul avea un protocol secret de colaborare cu FSB si SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei, cadrele rusilor nu puneau mare pret pe colaborarea cu SIS-ul moldovenesc si aveau intentia sa se ocupe de Iasi pe cont propriu.
Este evident ca din perioada mentionata in documentul prezentat de Vlad Cubreacov s-au produs schimbari, respectiv a avut loc amplificarea prezentei rusesti si cresterea nivelui de activitate a agenturii rusesti. Evenimentele politice din ultimii ani sunt relevante. Iar evenimentele din ultima luna – anexarea Crimeei de catre Rusia si apropierea activarii Transnistriei ridica la cote inalte gradul de alerta. Rusii au fixatii simbolice, iar acum fix 22 de ani izbucnea razboiul din Transnistria. Un razboi de intensitate cu mii de morti si raniti incomparabil ca amploare cu miscarea de acum din Crimeea unde practic lipsesc victimele.
Conform Doctrinei de securitate nationala a Romaniei sunt luate in considerare riscuri de securitate sporite in contextul intensificarii potentialului de amenintare din partea Federatiei Ruse. Cresterea interesului militar rusesc pentru Romania ca urmare  a instalarii scutului american a fost urmat de amplificarea masurilor de suport logistic in zona Transnistriei de catre rusi. Strategia Nationala de Aparare adoptata in 2010 clarifica intr-un paragraf final ideea unei noi politici militare proactive a tarii noastre. “Statul roman isi rezerva dreptul ca, in situatii speciale, singur sau impreuna cu aliatii si partenerii sai, sa utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitatile sale militare, ca solutii de ultima instanta”.
Pana la capacitatile militare mizam pe capacitatile de intelligence sector ce ar putea utiliza de exemplu datele scose la iveala de fostul deputat Vlad Cubreacov, fost membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in perioada 1996 – 2009 si cel caruia i se datoreaza izbanda asezarii juridice a Mitropoliei Basarabiei, pentru care a luptat pe parcurusul mai multor ani, in justitia nationala, iar din 1997 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fiind asistat de avocatul americano-britanic John Warwick Montgomery, din Langley, o localitate interesanta din SUA.

Centrala spionajului rusesc de la Chisinau

"Rusia a avut la Sofia, inca din perioada sovietica, un centru regional de spionaj. Mai bine zis, un centru din care era dirijata reteaua de spioni sovietici/rusi din zona Balcanilor. Numele centrului regional era banal de simplu: „Centrul Balcani”, in original „Balkanski Țentr/Балканский Центр”, avand abrevierea BȚ/БЦ. Noi vom folosi abrevierea CB sau „Centrul B”. „Centrul centrului”, biroul central sau creierul intregii retele a fost stabilit in Rusia, la Iasenevo, o suburbie a Moscovei. Biroul central i-a fost subordonat direct unuia dintre adjunctii sefului SVR (Slujba Vensnei Razvedki – Serviciul de Informatii Externe) Serghei Lebedev.
La Iasenevo activeaza un grup numeros de analisti si consultanti, intre care in 2002 un rol important i-a fost rezervat generalului (r) Vladimir Rubanov, consultant in problemele cele mai „fierbinti” din Balcani. De asemenea, aici isi prestau activitatea mai multi fosti angajati ai ambasadelor Rusiei in statele balcanice, printre care se remarca un fost atasat la Ambasada Federatiei Ruse la Sofia, expulzat cu cativa ani inainte, doi fosti cetateni iugoslavi de etnie sarba, specializati in „probleme iugoslave”, precum si cativa fosti ofiteri din cadrul „Directiei 24” (Romania), care au activat in fostul KGB al RSS Moldovenesti.
Pe linia militara biroul de la Iasenevo cuprindea 5 ofiteri din fosta Directie de informatii a flancului de Sud-Vest (Upravlenie razvedki Igo-zapadnogo napravlenia) dislocata la Chisinau pana in anul 1992.
„Centrul B” avea la Chisinau cateva obiective si anume:
1. O vila in asa-zisa „zona rezidentiala” din Valea Morilor;
2. Trei birouri in sediul „ITERA-Moldova”;
3. Un obiectiv in oraselul aeroportuar Chisinau, in care urma sa se stabileasca nemijlocit „Centrul B” incepand cu 15 septembrie 2002;
4. Cateva apartamente conspirative in raza orasului Chisinau folosite pentru munca cu „curierii” sositi din tarile vizate;
5. Mai multe camere inchiriate pentru scopuri operative in hotelurile „Jolly Allon”, “Codru”, “Dacia”, “National”, “Turist” si “Chisinau”, taxa pentru inchiriere fiind platita incepand cu data de 1 ianuarie 2002;
6. Un birou „sub acoperire” la Aeroportul international Chisinau;
7. O filiala „locala” la Tiraspol, pentru legatura cu Directia de Informatii a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) in Republica Moldova.
De comun acord cu reprezentanta permanenta a Serviciului Federal de Informatii (FSB) al Federatiei Ruse la Chisinau, colaboratorii „Centrului B” foloseau in scopuri operativ-tehnice anumite birouri sau apartamente din cladirile amplasate in preajma „obiectelor strategice”. Dintre acestea faceau parte:
1. Un birou din cladirea Departamentului pentru Minoritati Nationale, situat in imediata apropiere a Ambasadei SUA;
2. Cladirea fostului sediu al Ambasadei Federatiei Ruse din strada Mateevici, in preajma Ambasadei SUA;
3. Un birou in strada Puskin, vizavi de cladirea Guvernului Republicii Moldova;
4. Hotelul „Jolly Allon” din vecinatatea Ambasadei Republicii Federale Germane, a Ministerului Afacerilor Externe si a Parlamentului;
5. Apartamentele din blocurile adiacente Ambasadei Romaniei si, respectiv, Ambasadei Ucrainei.
„Centrul B” activa in paralel cu reteaua de rezidenti rusi din Republica Moldova, rezidenti aflati in relatie de „subordonare coordonata” cu CB. Coordonarea se efectua prin reprezentanta oficiala a FSB-ului in Republica Moldova, instituita in baza Acordului semnat in februarie 2001 de catre directorul SIS, Valeriu Pasat, si seful FSB, generalul Nikolai Patrusev, Acord cu o Addenda secreta.”
Nota redactiei: Pentru completarea datelor publicate de Vlad Cubreacov cu privire la Valeriu Pasat poate fi citat actualul director adjunct al SIS-ului moldovenesc generalul Valentin Dediu, care a afirmat in cadrul unei emisiuni TV ca, “in anii de sefie ai lui Valeriu Pasat, SIS a fost transformat intr-o societate cu raspundere limitata, care furniza informatii unor grupuri de interese”. Pasat a urmat Academia Diplomatica a MAE al Rusiei, a fost ambasador in Rusia, ministru al apararii, culmea, decorat printr-un decret al presedintelui rus, Boris Eltin, cu Ordinul rus "Drujba" (Prietenia), apoi devine si sef al SIS-ului dupa care ajunge consilier pe probleme de relatii economice externe al lui Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus si presedintele celui mai mare concern energetic din Rusia, RAO EAS Rossii. Desi a fost condamnat in 2006 pentru frauda la zece ani de inchisoare, Pasat scapa ieftin si acum activeaza in plan politic la Chisinau, pe sectorul propaganda ruseasca pravoslavnica.

Alte structuri ale serviciilor secrete ruse pe teritoriul Republicii Moldova

A fost atestata folosirea pe larg in calitate de acoperire a reprezentantelor companiilor ruse sau ale firmelor locale, create de angajati ai structurilor in cauza. Firmele „Comacok” si „Varanthim”, pe langa activitati oficiale de import-export, se ocupa de „prelucrarile operative” in vederea racolarii sau compromiterii unor persoane oficiale din Republica Moldova. Activitatea acestor firme este coordonata de catre colonelul V. Daraban. Serviciul de securitate al „Moldova-Gaz”, condus de V. Bantas (ex-capitan SIS) este controlat de directia economica a FSB. Preocupari – culegerea informatiei cu caracter economic si financiar.
Serviciul similar al firmei „Itera” vizeaza relatiile economice externe ale Republicii Moldova si controleaza OPEM (Organizatia promovarii exportului din Moldova). „Lukoil Moldova” vizeaza exclusiv relatii economice si politice moldo-romane si ruso-romane.
Interesul deosebit al structurilor ruse se concentra pe:
a) activitatea serviciilor speciale americane in Republica Moldova, activitate care s-a dinamizat din 2003, odata cu revenirea in calitate de reprezentant al CIA, a lui John B., care a mai detinut aceasta calitate anterior si a detinut functii similare in Armenia si Bosnia devenind „figura nr.1” pe lista intereselor serviciilor rusesti in Republica Moldova.
b) Despre Centrul de la Iasi, datele sunt extrem de lapidare la SIS. Pe linia SVR se planifica o „actiune de penetrare directa” a acestui centru de catre agentura rusa, fara asistenta SIS. Serviciile ruse s-au activat dupa sesizarea semnalelor de implicare a instructorilor CIA in activitatea „anumitor structuri de informatii din Romania”.
Mai sunt de mentionat cresterea implicarii oligarhilor rusi in dezvoltarea proceselor economice si politice din Republica Moldova, in primul rand V. Alekperov, R. Safin, O. Derepaska si satisfactia Moscovei fata de modul in care conducerea Republicii Moldova infaptuieste anumite planuri tactice ruse.
Confirmarea implicarii firmelor rusesti in operatiunile de spionaj este de folos pentru a lamuri ”idiotii utili” pentru a-l cita pe tovarasul Lenin de ”inocenta” capitalului rusesc prezent  masiv in Romania. Anatol Ciubais de exemplu detine aproape 20 de suta din piata imobiliara din Romania, prin interpusi, mai ales din Israel, Canada si Ucraina. Cat despre Gazprom si Lukoil, nu cred ca mai e nevoie de precizari asupra activitatilor conexe. Mai noi Gazprom vrea sa cumpere mare parte din benzinariile din Romania si sa se lanseze si pe sectorul media, rusii intentionand sa achizitioneze PRO TV. Iar cel putin un candidat la presedintie le apartine deja demult.

George Roncea

Sursa: curentul.ro