Ultimul act de iresponsabilitate al Ministrului Ecaterina Andronescu

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) refuza cu vehementa acceptarea Ordinului 5356 din 29.09.2009, publicat in Monitorul Oficial numarul 657 dat de catre MECI. Cu o zi inainte sa plece din fruntea ministerului, Ecaterina Andronescu a decis infiintarea de masterate dupa bunul plac. In data de 29.09.2009, Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a semnat un Ordin

Proiect finalizat la Stolniceni Prajescu
Elevii Liceului Ion Neculce din Tragu Frumos in vizita la Strasbourg

care prevede infiintarea de programe de studii universitare de masterat. Parcurgand Ordinul nr. 5356 si deciziile Agentiei de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, se poate usor constata ca doamna Andronescu a infiintat, peste noapte, masterate fara avizul ARACIS. A fost nevoie doar de o solicitare a Universitatii, in baza deciziei Senatului, pentru ca ministrul Andronescu sa dea drumul la mastere pe banda rulanta. Doar cine nu a cerut nu a primit! ANOSR atrage atentia ca prin acest ordin s-a acordat dreptul la o serie de programe de masterat, in universitati unde ARACIS a dat calificativul ”lipsa de incredere”, acesta fiind cel mai mic calificativ care se poate primi in urma unei evaluari. Mai mult, unele universitati care se regasesc in respectivul ordin nici macar nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS. In timp ce doamna Ecaterina Andronescu vorbea de asigurarea calitatii in invatamantul universitar si de eforturile pe care dansa le face pentru a ajunge la o educatie performanta, doamna ministru semna ordinul prin care se incalcau, cu buna stiinta, hotararile Consiliului ARACIS. Exemplele sunt elocvente: controversatei universitati ”Petre Andrei” din Iasi i-au fost oferite pe tava 25 de programe de masterat, atragand astfel studentii intr-o capcana din care, mai tarziu, cu greu vor iesi. Andronescu nu a uitat sa isi faca siesi si universitatii pe care o pastoreste un cadou banos. Numai pentru Universitatea Politehnica Bucuresti au fost aprobate 170 de programe de master din cele 640 aprobate in total. Mai mult, absolventii de studii universitare care vor dori sa urmeze un master de ”Politici europene”, ”Studii europene. Institutii si valori”, ”Managementul resurselor umane” se vor putea inscrie si la Universitatea Politehnica Bucuresti. Ne punem intrebarea: masteranzii vor fi pregatiti de profesorii chimisti si fizicieni?

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) trage un semnal de alarma asupra abuzului de putere al doamnei Ecaterina Andronescu. Ordinul emis reprezinta o incercare evidenta de eludare a rolului ARACIS in invatamantul romanesc. Consideram ca nu pot fi tratate cu neseriozitate deciziile privind studiile post-universitare, cu atat mai mult cu cat Ciclul II Bologna da o importanta si mai mare programelor de studii superioare de masterat. Prin emiterea acestui ordin, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a demonstrat faptul ca exista doar secvential forme de control asupra procesului de invatamant, in functie de interesele personale sau de grup. Comunitatea studenteasca este deranjata de haosul creat in sistemul educational si de faptul ca persoane responsabile cu solutionarea problemelor au condus, prin deciziile lor, la un profund regres in educatie. Studentii solicita actualului Ministru al Educatiei, domnului Emil Boc, revocarea Ordinului 5356 din 29.09.2009, publicat in Monitorul Oficial numarul 657. Consideram ca orice decizie privitoare la educatie trebuie sa tina cont de legea asigurarii calitatii si de urmarirea unui singur interes: acela al dezvoltarii unui invatamant performant. A.S.