Tinerii care au SIDA evita sa dezvaluie diagnosticul medicilor si prietenilor de frica sa nu fie discriminati

Jumatate dintre tinerii seropozitivi au participat la studiu spun ca au dezvaluit prietenilor apropiati diagnosticul lor. In plus, doar 80% dintre medicii de familie stiu daca pacientul lor are sau nu SIDA. 42 dintre tineri au dezvaluit diagnosticul lor medicului stomatolog. Asta arata un studiu al Fundatiei "Romanian Angel Appeal" efectuat pe un esantion de 595 de tineri seropozitivi cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.

Zeci de soferi ieseni, amendati in urma unei razii
Campanie de prevenire a disparitie copiilor

Ingrijorator este faptul ca 80% dintre respondenti considera ca e preferabil sa nu dezvaluie ca sunt seropozitivi medicilor la care merg in afara spitalului de boli infectioase. Aceasta atitudine poate fi un indicator al discriminarii cu care s-au confruntat si inca se confrunta persoanele seropozitive in Romania. In jur de 40% dintre tinerii care au participat la studiu (42% dintre baieti si 39% dintre fete) nu au un partener in prezent. Procentul fetelor care au dezvaluit partenerului lor actual, diagnosticul, este mai mare decat cel al baietilor care au facut acest lucru (48% pentru fete si 36% pentru baieti. Daca ii luam ca baza de referinta pe cei care si-au inceput viata sexuala si declara ca au in prezent un partener stabil, 85% dintre acestia au dezvaluit partenerului lor actual diagnosticul. Tendinta de a-si dezvalui diagnosticul intr-o pondere tot mai mare arata ca tinerii au capacitatea de a face fata provocarilor aduse de boala, inclusiv potentialei discriminari. Jumatate dintre tineri (52%) considera ca ar fi mai bine ca familia partenerului sa nu fie informata, in ceea ce priveste diagnosticul HIV, chiar daca numai 10% au fost parasiti dupa ce familia partenerului a aflat faptul ca sunt infectati.

In Romania erau raportate 7.434 persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Peste jumatate dintre cei peste 500 de tineri care au participat la studiu s-au infectat prin transfuzii de sange si au fost probabil diagnosticati mai tarziu (58%), in timp ce 17% s-au infectat pe cale sexuala. In ultimii 3 ani, se inregistreaza o crestere semnificativa a ponderii cazurilor de infectie HIV transmisa prin contact sexual neprotejat. Ponderea ajuns la 17% in intervalul 2006-2009, comparativ cu 4% in intervalul 2001 – 2005. Desi au o tendinta descrescatoare (92% din cazurile luate in evidenta in 1996-2000, 80% in 2001-2005, respectiv 58% in 2006-2009), cazurile de infectie prin prin transfuzii de sange si instrumente medicale nesterile, continua sa aiba cea mai mare pondere.