Suedezii vor sa faca afaceri la Iasi

Suedezii vor sa faca afaceri la Iasi

Suedezii cauta oportunitati de colaborare cu Iasul. O delegatie din regiunea Uppsala, din care fac parte autoritati, profesori si oameni de afaceri, a sosit astazi in municipiu.

Iesean prins la volan in Tomesti cu permis falsificat, model Republica Moldova
Rata somajului in scadere la Iasi

Suedezii vor vizita Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi, dar si Camera de Comert si Industrie. Insa prima data au poposit la Palatul Roznovanu, unde primarul Gheorghe Nichita i-a inmanat guvernatorului regiunii Uppsala cheia orasului Iasi.

Demnitari din Uppsala au venit la Iasi, ca raspuns la vizita pe care autoritatile iesene au facut-o in Suedia in urma cu trei luni. Din delegatia care a vizitat astazi Palatul Roznovanu au facut parte guvernatorul regiunii Uppsala, profesori si oameni de afaceri.

Scopul vizitei a fost demararea unor proiecte de colaborare in domeniul administrativ, universitar si de afaceri. Pentru un debut promitator al viitoarelor parteneriate, primarul Gheorghe Nichita i-a inmanat guvernatorului din Suedia cheia municipiului Iasi.

Gheorghe Nichita, primar Iasi: Domnul guvernator vrea sa viziteze Iasul, sa inteleaga foarte bine spiritul acestui oras, ca sa stie cum sa faca viitoarele proiecte de colaborare cu Iasul. Si, pentru ca totul sa fie promitator, permiteti-mi sa-i ofer cheia orasului pentru a putea deschide mai usor portile acestui oras spre Europa, spre o bunastare de care toti avem nevoie&. Aceasta cheie a orasului va confera cunoasterea orasului, dar functia de primar ramane la mine.

Guvenatorul din Uppsala s-a aratat nerabdator sa sa afle mai multe despre Iasi si mai ales despre Universitatea Agronomica. Si asta pentru ca Uppsala are cea mai veche institutie de profil din Suedia, infiintata in 1477. Demnitarul s-a aratat interest si de domeniul afacerilor si de cel al cercetarii, sectoare care, in opinia sa, ofera oportunitati in vederea unei viitoare colaborari.

Peter Egardt, guvernator regiunea Uppsala: Am venit sa vedem potentialul acestei zone, ce oportunitati exista, vom vedea ce colaborare poate exista intre universitatile noastre, noi avem una dintre cele mai vechi universitati din Europa, suntem cei mai puternici in bioteghnologie din Europa, a dumneavostra este una foarte mare. Suntem, de asemenea, gata sa colaboram in domeniul afacerilor si sper sa gasim noi sectoare in care sa avem parteneriate. Aveti aici o multime de competente aici, forta de munca este foarte competenta, asadar, sa vedem.

Edilii ieseni au si un plan pentru colaborarea in domeniul administratiei. Vor sa preia modelul din Uppsala, in special in ceea ce priveste domeniul social. Totodata, in viziunea primarului Gheorghe Nichita, foarte importante sunt si modelele pe criterii economice, si nu etnice. Acestea ar putea constitui o baza a planului de regionalizare care se discuta in aceste zile si in Romania.