Soferilor pirati care lucreaza sub paravanul UBER, li se vor confisca toate sumele incasate, de catre ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a cerut Uber Olanda o lista detaliata cu toti utilizatorii acestui sistem de transport si cu toate cursele o

BOMBA: Tele’M intra in era „Stanciu”
Radulescu la DADR

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a cerut Uber Olanda o lista detaliata cu toti utilizatorii acestui sistem de transport si cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica daca toti soferii au declarat veniturile astfel obtinute, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania COTAR.

“Sute de oameni s-au bucurat ca pot sfida legile statului roman, practicand taximetria neautorizata, in regim Uber. Atat in mediul urban, unde astfel de taximetristi neautorizati au functionat in ultimii doi ani, cat si pe transportul de persoane din tara, unde sistemul bla-bla car a luat amploare, facand concurenta neloiala transportatorilor de linie, soferii s-au imbogatit peste noapte, pentru ca n-au respectat prevederile legale – taxe, ITP, impozite, garantii etc., pe care le platesc, obligatoriu, transportatorii legali”, precizeaza COTAR. “Listele primite de ANAF din Olanda arata ca au functionat in regim Uber atat persoane fizice, cat si firme. Incasarile anuale sunt uriase. O singura persoana din Sectorul 6 al Capitalei a avut incasari la Uber de peste 60.000 de lei, in 2015. Sunt deja doua probleme: Fiscul va cere taxele si impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, insa, al doilea aspect este ca sunt venituri nedeclarate si, daca ne luam dupa legile in vigoare, pe o activitate neautorizata, statul ar trebui sa confiste toate sumele incasate”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, citat in comunicat. Spre exemplu, Curtea Suprema din Danemarca a decis in favoarea amendarii unor fosti soferi-parteneri ai Uber, acuzati ca au incalcat legislatia din domeniul taximetriei. Curtea a mentinut hotararile pronuntate anterior in instantele judiciare inferioare, decizie care deschide calea aplicarii unor sanctiuni similare pentru alti peste 1.500 de soferi.

In Bucuresti, Politistii Brigazii Rutiere au organizat, in 15-16 martie, o actiune pentru verificarea legalitatii efectuarii transportului public de persoane in regim taxi si a transportului in regim de inchiriere cu sofer prin intermediul aplicatiilor electronice. Conform Brigazii Rutiere, s-a urmarit eliminarea activitatilor ilicite in domeniul taximetriei/transportului in regim de inchiriere, verificarea detinerii documentelor de transport de persoane in regim taxi/inchiriere, verificarea starii tehnice, reducerea numarului de accidente rutiere si impunerea respectarii normelor legale care reglementeaza activitatea de transport public de persoane. Au fost verificate peste 110 de autoturisme si au fost aplicate 64 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 45.000 de lei, pentru abateri de la normele legale care reglementeaza circulatia pe drumurile publice si activitatea de transport public de persoane in regim de taxi/inchiriere.