Societate din subordinea Primariei Iasi acuzata ca aranjeaza licitatii cu firme fantoma

Societate din subordinea Primariei Iasi acuzata ca aranjeaza licitatii cu firme fantoma

Iesenii acuza societatea Termo-Service ca aranjeaza licitatii cu firme fantoma pentru face lucrari la preturi exagerat de mari.

Patrula de politie batuta de doi frati, la Horlesti
Sedinta la Consiliul Judetean

Satui de felul in care firma aflata in subordinea primariei administreaza blocurile din oras, oamenii au sesizat faptul ca Termo-Service nu organizeaza licitatii reale atunci cand vine vorba de lucrarile efectuate la asociatiile de proprietari. "In vara anului trecut, la blocul in care locuiesc s-a efectuat de catre Termo-Service o lucrare de hidroizolatie la terasa blocului. Pentru aceasta lucrare trebuiau sa existe niste oferte din care sa reiasa oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere calitate – pret. Aceste oferte nu ne-au fost puse niciodata la dispozitie pana acum", spune Roxana G, ieseanca ce locuieste in zona Gradinari.

In urma unei solicitari a locatarilor catre Primaria Iasi in care se cerea lista firmelor care au participat la licitatia pentru efectuarea lucrarilor, reprezentantii municipalitatii au mentionat urmatoarele doua societati: SC Alcon Plus SRL si SC Con-Cadru SRL. Acestea sunt doua firme asupra carora ne-am informat si am aflat ca prima are alt obiect de activitate, si anume tamplarie PVC si aluminiu, iar a doua are activitatea suspendata inca din 2009. In aceste conditii, suspiciunile privind licitatiile aranjate ating cote maxime. "Termo-Service ne-a bagat pe gat o lucrare la pretul stabilit de ei, ceea ce nu inseamna ca e si pretul corect incalcand in acelasi timp legea", mai spune ieseanca.  "Conform acestui proces verbal domnul Boanda Ioan a luat hotararea ca lucrarea sa fie executata de catre SC Termo-Service SA, avand in vedere faptul ca aceasta este oferta cea mai mica si poate fi recuperata pe listele de plata in rate… Suma totala de 11.306,82 lei a fost repartizata pe cota parte indiviza unui numar de 18 apartamente… Beneficiarul va achita prestatorului pentru serviciile prestate un avans in valoare de 30 la suta, iar restul in 4 rate de la data facturarii", a fost raspunsul lui Ciprian Chirita, seful Directiei control, Serviciul Asociatii de Proprietari Iasi la acea vreme.

"Platim de zece ori mai mult"

Termo-Service este tinta acuzelor din cauza facturilor mari. Locatarii unui bloc din Nicolina spun ca au ajuns sa plateasca chiar si de 10 ori mai mult pentru apa rece fata de cat inregistreaza apometrul din apartamente. Firma care se ocupa cu administrarea blocului respectiv incaseaza in fiecare luna de la fiecare locatar suma de 24 de lei, bani trecuti ca si fond pentru lucrari. Cu toate acestea, oamenii spun ca nu au vazut niciodata pe cineva sa lucreze la blocul respectiv. "Probleme sunt multe la asociatia asta, suntem incarcati la facturi iar administratorul ne cere intr-una bani pentru tot felul de lucruri. Dam in fiecare luna cate 24 de lei pentru lucrari care nici macar nu se vad. Toti locatarii, in fiecare luna au pe lista de plata trecuti banii astia. Administratorul spune ca banii ii cheltuie ca sa faca tevile, conductele de apa. De cand stau eu aici, de mai bine de zece ani, nu am vazut odata sa se lucreze la nimic, la tevi nici nu mai spun. Dam banii astia aiurea, intra in buzunarele lor, la administrator si la Termo-Service", acuza ieseanul Mihai Haralambrie care locuieste pe bulevardul Nicolae Iorga nr. 39 la blocul H2. Facand un calcul simplu, de la cele peste 70 de apartamente din blocul respectiv, asociatia de locatari strange aproape 2.000 de lei numai pentru lucrarile neobservate de catre proprietarii apartamentelor.

Oficialii firmei de administrare a blocurilor din subordinea Primariei Iasi sustin ca toate platile facute de locatari au acoperire prin facturi, iar orice lucrare este justificata. De asemenea, conform spuselor directorului general al Termo-Service SA, firma lucreaza cu un soft informatic care nu permite introducerea datelor fara facturi. "Programul informatic pe care il avem nu ne permite sa punem pe lista de plata nici o suma fara sa existe o factura. Noi punem la dispozitie orice informatie catre orice cetatean. Facturile care se primesc de la asociatii au fiecare un cod de bare care nu poate da informatii incorecte. Exista si oameni care au restante de plata, multi dintre cei care au datorii iau aceste lucruri in mod personal, cred ca sunt atacati de catre Termo-Service. Asta se intampla mai ales daca un locatar este actionat in instanta din cauza neplatii", a declarat Tudor Tudose, directorul general al Termo-Service S.A.