Sat din Iasi abandonat din cauza drumului prost. Instantele de judecata vor decide soarta locuitorilor

Sat din Iasi abandonat din cauza drumului prost. Instantele de judecata vor decide soarta locuitorilor

Un sat din Iasi abandonat de localnici. Un drum judetean, care nu a fost reparat de 25 de ani, goneste localnicii dintr-o comuna din Iasi. Oameni prefera sa se multe in alte zone pentru ca s-au saturat sa astepte ca singura cale de acces catre oras sa fie reparata.
 

Peste 8.500 de tigari descoperite la Sculeni
Sanctiune drastica la Maternitatea Cuza Voda
 Intre timp, instanta va stabili cine trebuie sa reabiliteze soseaua.
Satul Romanesti, situat la 9 kilometri de orasul Podu Iloaiei, risca sa devina doar un punct pe harta judetului Iasi. Tot mai multi oameni pleaca din localitate din cauza drumului judetean, plin de gropi, care leaga localitatea lor de oras.
 
„Plec in Germania eu. Saptamana viitoare vine si sotia. Nu iti convine sa stai, ca nu ai la ce sa stai, din cauza drumului, la toate. In special drumul. Toata lumea se plange, isi farama masini”, spune Ciprian Bucur, localnic.
 
In sat sunt aproape o mie de locuitori, 32% dintre ei varstnici.
„Casa de alaturi este una dintre cele 54 de locuinte care au fost parasite de-a lungul anilor. Totul este in paragina. Casa, gardul care este rupt si curtea care a ajuns sa fie plina cu buruieni”, relateaza Carmen Ciocan, reporter Digi24 Iasi.
 
„Satul este imbatranit, vin copiii sa vada parintii si farama masinile. Multi au venit pana in Podu. Si-au lasat masinile undeva si au venit cu ocazie”, spune o localnica.
 
„Pe unde sa zburam? Avem alta sansa? Ocolim. Pe campuri mergem ca sa nu mai venim pe aici”, adauga un sofer.
 
Autoritatile locale spun ca dupa Revolutie una din sapte familii a parasit localitatea.
„Este o zona condamnata de acest drum, de faptul ca drumul nu permite accesul catre oras. Vreau sa va spun ca toti cei care trebuie sa aduca marfuri in sat mereu spun: „A, Romanesti? Costa mai mult cu 20 de lei””, spune Ioan Stegariu, primarul comunei Romanesti.
 
Pentru ca nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea repararii drumului judetean 282 D, primarul orasului Podu Iloaiei a dat in judecata Consiliul Judetean Iasi.
 
„Consider ca acest tronson de drum trebuie sa il faca orasul, mai ales ca judetul i-a dat bani pentru el”, declara fostul director al Directiei de Drumuri Judetene Iasi.
 
„Sa se uite bine pe documentul pe care l-a trimis si l-a primit de la noi, au dat doua miliarde pentru drumuri comunale. Am actionat in instanta”, spune Constantin Istrate, primarul orasului Podu Iloaiei.
 
Procesul care va decide soarta drumului judetean dintre Romanesti si Podul Iloaiei este programat luna aceasta.