Sarbatorile Iasului: Zeci de mii de pelerini s-au inchinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, de la inceputul pelerinajului – FOTO

Peste 19.000 de pelerini s-au inchinat, in ultimele 27 de ore, la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusa ieri dimineata int

Mii de ieseni sunt prezenti la concertul organizat in fata Palatului Culturii. Vezi cine canta!
Spectacole, concerte si targuri la cea de-a XXVI-a editie a Sarbatorilor Iasului, incepand cu 9 octombrie

Peste 19.000 de pelerini s-au inchinat, in ultimele 27 de ore, la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusa ieri dimineata intr-un baldachin special amenajat in Curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Alte cateva sute de persoane venite din toata tara sau din strainatate formeaza, la aceasta ora, un rand de cateva zeci de metri in fata raclei cu moastele Sfintei.

Racla a fost scoasa din Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ieri dimineata, la ora 06,30, de un sobor de preoti condusi de arhiepiscopul vicar Calinic Botosaneanu.

Tot spre inchinarea pelerinilor, anul acesta au fost aduse la Iasi moastele Intai Mari Mucenite Tecla, de la manastirea Neamt.

In preajma zilei de 14 octombrie, cand se sarbatoreste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, numita in popor Sfanta Vineri, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea si s-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in sedinta din 28 februarie 1950 a Sfantului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca praznuirea hramului acesteia sa fie pe data de 14 octombrie.