Salvarea CET, incredintata celui care a dus centrala in colaps

Salvarea CET, incredintata celui care a dus centrala in colaps

Salvarea CET, incredintata celui care a dus centrala in colaps. Dorin Ivana, directorul unitatii, a intocmit un plan de reorganizare despre care au vorbit astazi cativa angajati ai Primariei, care nu stiau nici macar ce valoare au activele de la CET.

Cererea de stramutare a dosarului de viol de la Vaslui, respinsa de Curtea de Apel Iasi
Au votat impotriva pentru 50 de bani

In timp ce edilii se laudau cu reangajari si obtinerea de finantari europene, administratorul judiciar organiza o dezbatere pentru expertii sa decida cat de fiabila ar fi o reorganizare a activitatii centralei.

Subiect in 16 procese desfasurate la Tribunal si Judecatorie, CET-ul a ajuns acum si motiv de disputa intre administratorul special si cel judiciar. La un an si jumatate de la intrarea centralei in insolventa, Primaria a anuntat ca administratorul special, Dorin Ivana, are un plan de reorganizare a activitatii. Ivana, fost director al centralei in perioada 2005-2207 si din 2009 si pana acum, nici macar n- a venit ca sa-si prezinte ideile. Cei care i-au tinut locul habar n-aveau nici cele mai elementare date despre CET.

Cati angajati mai are centrala? In realitate, 55.

Reprezentantii Primariei cred ca… vreo cateva sute.

Sebastian Buraga, purtator de cuvant Primaria Iasi: Sunt… intre 300 si 400.

Nici in privinta valorii patrimoniului CET n-am primit lamuriri, desi administratorul judiciar Corneliu Mititelu a spus clar ca e vorba de 200 de milioane de lei, in timp ce datoriile centrelei ajung la 600 de milioane de lei. Edilii habar n-au nici ce datorii are de recuperat centrala de la populatie – peste 107 milioane de lei, ei sustinand ca au intentat cateva sute de procese pentru recuperarea banilor.

In schimb, reprezentantii Primariei s-au aratat foarte buni la facut planuri marete. Ei au vorbit de reangajarea oamenilor disponibilizati in urma cu doi ani si de atragerea de finantari europene. In ceea ce priveste reorganizarea activitatii in urmatorii 3 ani, aceasta este sub semnul intrebarii, in conditiile in care sistemul de termoficare a fost concesionat pentru urmatorii 20 de ani catre firma franceza Dalkia.

Doina Florescu, sef Serviciul juridic din Primarie: Planul de reorganizare, asa cum prevede Legea 85, trebuie depus si aprobat de catre judecatorul sindic. Dupa aprobarea de catre judecatorul sindic, daca el va fi aprobat in totalitate sau poate fi aprobat cu rezerve sau poate cu completari ulterioare, urmeaza sa va dam detalii privind acest plan.

Culmea este ca acest plan a fost intocmit exact de Dorin Ivana, care, de cand a venit la conducerea CET, a reusit sa adune datorii de aproape 600 de milioane de lei si, in plus, este cercetat de DNA si pentru stopaj la sursa, intrucat n-a platit contributiile angajatilor catre stat. Acum Ivana are de gand sa salveze CET-ul punandu-i pe angajati sa se ocupe de… mentenanta sistemului operat de Dalkia.

Dumitru Tomorog, director tehnic si de investitii Primaria Iasi: Avem in acest plan niste masuri care prevad continuare a ctivitatii comerciale a societatii comerciale. Activitate comerciala nu inseamna neaparat productia de energie termica si electrica cu dotarile pe care le are acum. Lasati-ne sa fie aprobat acest plan dupa care va vom da detalii tehnice si va asigur ca ele exista.

Planul de reorganizare nu a fost prezentat si administratorului judiciar, firma Management, Reorganizare Lichidare Iasi.

Seful acesteia, impotriva caruia primarul Gheorghe Nichita a facut plangere penala si care a fost dat in judecata pentru revocarea din functia de administrator judiciar, a avut si el astazi o dezbatere pe tema CET.

De fapt, Corneliu Mititelu a anuntat intrunirea inca de acum doua saptamani, asa ca a venit cu tema foarte bine facuta. El a spus ca, fata de anii 1990, numarul clientilor CET a scazut cu 90 la suta. In privinta datoriilor, Corneliu Mititelu propune transformarea creantelor in actiuni, dar acest lucru ar putea fi posibil numai daca CET redevine operator de termoficare.

Corneliu Mititelu, managing partner Management Reorganizare Lichidare SPRL Iasi: Sansele sunt doar daca toate fortele isi dau mana si vor acest lucru, doar daca toate fortele implicate si in principal actionarul majoritar isi doreste acest lucru, lucrurile sunt posibile 1.53

Actionar principal este Primaria, numai ca municipalitatea a dus la insolventa CET neplatind redeventa lunara in valoare de 800.000 de lei, pe care o datora centralei, dupa cum a spus administratorul judiciar.

Mititelu a adaugat ca Primaria s-a razgandit in privinta viitorului CET si atunci cand a contestat licitatia prin care s-a vandut fier vechi, dupa ce atat in calitate de membru in adunarea creditorilor, dar si in comitetul creditor a aprobat lista bunurilor scoase la vanzare.

Administratorul judiciar sustine ca municipalitatea a contestat subit vinderea unei turbine, dupa ce in 2007 a casat un utilaj identic.

Corneliu Mititelu, managing partner Management Reorganizare Lichidare SPRL Iasi: In momentul de fata, Primaria ar trebui sa ne plateasca noua, pentru bunurile pe care le foloseste mai departe in contractul de concesiune cu celalalt operator in jur de 800.000 de lei pe care nici pe aia nu-i plateste. Daca facem numai diferenta asta si inmultim cu numarul de ani in care n-a platit, s-ar putea sa gasim niste raspunsuri.

La dezbatere a fost prezent si reprezentantul unei firme cu profil de termoficare din Bucuresti, care are de recuperatat de la CET 300.000 de euro.

Catalin Dragostin, fost director financiar adjunct la RENEL, stie bine situatia de la Iasi pentru ca s-a ocupat si de retehnologizarea CET Holboca la inceputul anilor '90.

Catalin Dragostin, director firma din Bucuresti: Nu am auzit sa se fi facut vreo analzia de sistem in care sa se identifice de-a lungul celor 10 ani de zile de ce am ajuns sa intram in groapa fara sa fi vazut acest lucru mai devreme. Dar este foarte clar, este evident ca lipsa de viziune si strategie a autoritatii locale.

Dragostin a mai spus ca autoritatile s-au implicat intr-un domeniu despre care nu au habar si pe care l-au concesionat unei firme care nu are alt scop decat sa faca profit fara sa investeasca nimic.

Tot astazi, planul de reorganizare a fost aprobat de membrii AGA de la CET. Urmeaza sa fie transmis Tribunalul sindic, pana pe 24 mai. Creditorii si magistratii vor trebui sa-l dezbata. Daca planul nu va fi aprobat, CET va intra in faliment.